Nvidia: jön a processzorok és a grafikus chipek integrálása

Nvidia: jön a processzorok és a grafikus chipek integrálása

2006. augusztus 14. 18:14, Hétfő
Az AMD és az ATI párosa mellett az Nvidia is lát fantáziát a CPU-GPU összeolvadásában, bár elsődleges feladatának továbbra is a grafikus vezérlők fejlesztését tekinti. Nem vetik el az integrált megoldásokat.

Jen-Hsun Huang, a cég elnök-vezérigazgatója a második negyedév eredményeit összefoglaló találkozón beszélt az elképzelésekről. Megemlítette többek között, hogy egyáltalán nem vetik el a processzorok és grafikus chipek egybeolvasztásának ötletét, sőt, a elkövetkezendő időszakban nagyon is valószínűnek tartják ilyen megoldások megjelenését.

"Néhány területen elképzelhetőnek tartjuk a processzor integrálását a grafikus vezérlőbe, vagy éppen fordítva. Mindezt óvatosan tennénk, hiszen gyakran nem egyetlen CPU-ról van szó, lehet x86, ASIC, PowerPC, Cell, ARM, vagy akár teljesen más család" - magyarázta Huang. Hozzátette, hogy a két szegmens fejlesztéseit annak idején jó okkal választották szét, más-más feladatokra koncentrálnak, eltérő a fejlődés üteme, és meglátásuk szerint a GPU továbbra is különálló termékként vezeti majd a területet. A legfőbb feladatuk ezért tovább folytatni az eddigi utat, mindazonáltal megfelelő figyelmet kell fordítani az integrált megoldásokra, már csak azért is, mert az AMD-ATI többek között emiatt határozta el az egyesülést.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy az Nvidia is hozzálát a CPU és a GPU egyesítéséhez, legalábbis néhány speciális termékben. Ezek megjelenésére azonban - bármely gyártó részéről - az még optimista előrejelzések szerint is legalább 1,5-2 évre lesz szükség, így jelenleg egyelőre a távlati tervek körvonalazódnak. Ráadásul eddig még sem az AMD, sem az Intel nem jelentette be konkrét elképzeléseit, így továbbra is a találgatásoké a terep.

Jelzésértékűnek tartják ugyanakkor, hogy az Nvidia első embere egyáltalán foglalkozott a témával és - mint ahogy olvashattuk - nem zárta ki egy ilyen irányultság lehetőségét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások