Megérkeztek az AMD új Opteronjai

Megérkeztek az AMD új Opteronjai

2006. augusztus 15. 12:08, Kedd
Az AMD a szerverchipeknél is foglalatot cserélt és bevezette a virtualizációt - a Socket F az ígéretek szerint az évtized végéig kitart. Riválisuk eközben az asztali vonalon, a Pentium D családon karcsúsít.

Lapértesülések szerint a processzorgyártó ma jelenti be hivatalosan az új Opteronok megjelenését, amelyek már a Socket F foglalatba illeszkednek. A szerverchipek órajele nem változott, vagyis 2,6 GHz-nél tetőzik, elérhetővé válik ugyanakkor a virtualizáció, a DDR2 memória, és természetesen mindegyik változat ikermagosként érkezik. Bár ezt valójában nem sok minden indokolja, a vállalat nemes egyszerűséggel új generációnak nevezi a most megjelenő sorozatot.

Az Opteronokból ezúttal három különböző verzió jelenik meg: a jelöletlen 95 watt fogyasztású, az SE (special edition) 200 MHz-el magasabb frekvencián fut, de fogyasztása 120 watt, míg a HE (high efficiency) csökkentett étvágya mindössze 65 watt. Ez a két utóbbi változat természetesen drágábban kerül forgalomba, ennek ellenére megtalálhatják saját helyüket a területen belül. Az AMD partnerei közül olyan nevek fogják használni az új chipeket, mint a Sun (amely eddig egyedüliként érdeklődik az SE változatok iránt), a HP és az IBM, joggal várják tehát a vállalat helyzetének további javulását.

Eddig az Opteronok révén a semmiből 26 százalékos piaci részesedést kapartak össze maguknak, ami három év alatt nem kis teljesítmény. Az új család igazi érdekessége a Socket F foglalat, ez ugyanis az ígéretek szerint egészen az évtized végéig kiszolgálja majd a szervervonalon érkező újdonságokat. Igazi ugródeszka lehet tehát az AMD számára, igaz, most inkább megnehezíti a cég dolgát, mivel cserére kényszeríti a vásárlókat. Jövőre azonban érkeznek a négymagos utódok, 2010-ig pedig valószínűleg a nyolcmagos példányokat is közelebbről szemügyre vehetjük, és akkor óriási előny lesz a közös foglalat.

A nagy rivális Intel eközben asztali processzorainak számát csökkenti, mégpedig a lassan kifutóban lévő Pentium D családon belül. Itt több változatot - 830, 840, 930 és 940 - is száműznek a porondról, igaz, december közepéig még felveszik a rendeléseket. Ezen chipek gyakorlatilag elvesztették létjogosultságukat, hiszen az olcsóbb verziók, valamint a Core 2 Duo megjelenésével sem árban, sem teljesítményben nem tudnak érdemlegeset felmutatni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások