Karácsonyra jönnek az 1 TB-os merevlemezek

Karácsonyra jönnek az 1 TB-os merevlemezek

2006. augusztus 16. 18:42, Szerda
A Hitachi szerint az év vége előtt megjelenhetnek az álomhatárt döngető példányok, bár a pontos időpontról és a várható árról egyelőre még nem esett szó.

Bill Healy, a Hitachi Global Storage Technologies marketingért felelős alelnöke a Cnetnek adott interjúban beszélt a vállalat elképzeléseiről. Megemlítette, hogy nagy valószínűséggel még az év vége előtt megjelennek az asztali számítógépekbe szánt, 1 TB kapacitású merevlemezek, amelyek semmilyen plusz követelményt nem támasztanak majd a jelenlegi konfigurációkkal szemben. Az ár egyelőre még kérdéses, de már nem sokáig.

Az alelnök elmondása szerint a minden eddiginél nagyobb tárolóhelyet kínáló példányok a megszokott 3,5 hüvelykes kivitelben érkeznek, és minden gond nélkül használhatjuk őket a jelenlegi konfigurációkban. Meglehetősen nagy ugrás lesz ez számukra és a többi gyártónak egyaránt, hiszen a Hitachi és a Western Digital jelenleg 500, a Seagate - a piac legnagyobb gyártója - pedig 750 GB-os változatokkal ostromolja a felső határokat. Természetesen itt már óriási szerep jut a merőleges adatrögzítésnek, igaz, az új technológia esetében nem túl kedvező arányban állítanak elő problémamentes példányokat, vagyis aránylag magas a hibás darabok aránya - ahogy az általában lenni szokott.


Egy 750 GB-os Seagate merevlemez

Az biztos, hogy a megjelenés révén kitűnő évfordulót ülhetünk, szeptember 12-én ünneplik ugyanis a merevlemez 50. születésnapját. A technológiát képviselő első adattároló, az IBM RAMAC 1956-ban kereken egy tonnát nyomott, és 5 MB kapacitása volt, ami ma már nevetségesnek tűnik - más kérdés, hogy ez az otthoni számítógépekben csak a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója táján jelent meg. A nagyobb gyártók mind részt vesznek majd a Computer History Museum által rendezett eseményen, ahol megemlékeznek az úttörőkről.

Ami az elkövetkezendő években kínálkozó lehetőségeket illeti, Healy szerint az 1 TB kapacitás belátható időn - körülbelül egy évtizeden - belül a miniatűr, mindössze 1 hüvelykes példányokban is elérhető lesz, addigra pedig a hagyományos asztali változatok ennek sokszorosát kínálják majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások