Gömbön egyensúlyozó robot

Gömbön egyensúlyozó robot

2006. augusztus 16. 17:20, Szerda
Az egyensúlyozó robot feltalálója, Ralph Hollis szerint emberi környezetben nagyon alkalmatlan egy sok keréken guruló robot, s ha már csökkenteni kell a kerekek számát, érdemes elmenni az elméletileg lehetséges minimumig, egyetlen kerékig, pontosabban szólva gömbig.

A pittsburgh-i Carnegie Mellon egyetem kutatójának karcsú és magas robotja egy focilabda méretű fémgömbön egyensúlyozva mozog. A robot, amely - a labdát és a robotot jelentő angol szavak egy-egy szótagjából kialakított - Balbot nevet kapta, henger alakú, 1,5 m magas, testében 48 voltos telepet, számítógépet és szervomotorokat hordoz, s két pár görgőjével egy alumíniumból készült labdára támaszkodik, amelyet a jobb tapadás érdekében műanyaggal vontak be.


Balbot a dinamikus stabilitás bajnoka: ez azt jelenti, hogy az emberhez hasonlóan a robotnak állandóan apró mozgásokra van szüksége ahhoz, hogy állva maradjon. Egyensúlyérzékelőkkel látták el, s vezérlő számítógépe a fém labdát mindig a szerkezet súlypontja alá gurítja. Ha meglökik, kicsit mozdít a labdáján és visszanyeri egyensúlyát.

Balbot szükség esetén bármilyen irányba tud haladni. Feltalálója azonban előbb-utóbb kezekkel is el akarja látni robotját, hogy egyszerűbb feladatokra, például szállításra használni lehessen. Csapata már dolgozik a bonyolult vezérlő algoritmusokon, amivel egy karjait mozgató robotot is egyensúlyban lehet tartani - adta hírül a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Kapcsolódó letöltések
  • Videó #1 - a robot meglökése
  • Videó #2 - pontról pontra mozgás

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások