ATI útiterv hiányzó chipkészletekkel

ATI útiterv hiányzó chipkészletekkel

2006. augusztus 23. 17:39, Szerda
Beigazolódni látszik az a korábbi jóslat, miszerint az ATI felvásárlása véget vet majd az Intel termékekhez szánt chipkészletek fejlesztésének. A cég legfrissebb útitervéből több ilyen példány is hiányzik.

A kínai HKEPC állítása szerint az ATI útitervének legújabb változatára tette rá a kezét. Az általában jól értesült oldal kiemeli, hogy több, korábban már bejelentett alaplapi lapkakészlet is eltűnt a listáról, ami elsősorban az AMD befolyását jelzi. Szó esik viszont az integrált grafikus vezérlővel érkező példányokról, amelyek egy része már a DirectX 10 követelményeinek is megfelel.

Októberben jön az RS690, valamint az RC690C, amelyből hiányzik az első változat HDMI támogatása. Ezt követően még bemutatkozik az Intel vonalra szánt RC610 jelzésű chipkészlet, ám a felsorolásból már hiányzik az RD700, RS700 és RC710, amelyek először az év elején bukkantak fel, mint valószínű folytatás. A CrossFire összeállításokat is kezelő RD790 viszont megérkezik a második negyedévben, integrált DirectX 10 vezérlővel, az RS790-el. Ehhez kapcsolódik, hogy az Intel már korábban bejelentette saját DirectX 10-es megoldását, mégpedig a Bearlake családon belül, 2007 harmadik negyedéves megjelenéssel.

Úgy tűnik tehát, hogy beigazolódnak azok a korábbi jóslatok, miszerint az ATI az AMD-vel kötött házassága után nem fogja erőltetni az Intelnek szánt lapkakészletek fejlesztését. Ez egyrészt a kisebbik processzorgyártó magatartása miatt tűnik logikusnak - az AMD nem szeretné kompatibilis termékekkel ellátni legnagyobb vetélytársát - másrészt a fejlemények után maga az Intel sem támaszkodhat túlzottan korábbi partnerére. Az elkövetkezendő hónapokban derül ki, hogy mindez milyen hatással lesz a piac alakulására és az elkövetkező időszak fejlesztéseire.

Előfordulhat, hogy az ATI helyét az Nvidia veszi át a partnerségben, bár az Intel erre nincs különösképpen rászorulva - ha minden kötél szakad, nagy valószínűséggel maguk is elboldogulnak a feladattal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások