Brit merényletek: árulkodó digitális nyomok

Brit merényletek: árulkodó digitális nyomok

2006. augusztus 23. 10:22, Szerda
Összesen 11 gyanúsított ellen emeltek vádat a tervezett repülőgépek elleni merényletek miatt a brit hatóságok. A brit rendőrség terrorista ellenes egységének parancsnoka először beszélt a részletekről.

A korábban letartóztatott 23 gyanúsított közül 11 ellen emeltek vádat. Nyolc személyt a merényletek előkészítésével és gyilkosságra való összeesküvéssel gyanúsítanak. Őket vádolják azzal is, hogy robbanóanyagokat helyeztek volna el a repülőgépeken és ők hozták volna működésbe is a szerkezeteket. Két személyt azzal vádolnak, hogy a tudomásukra jutott terveket nem osztották meg a rendőrséggel, míg egy 17 éves gyanúsítottnak terrorcselekmények elkövetéséhez szükséges és más dokumentumok (afganisztáni térkép, bombakészítési útmutató, öngyilkos merénylők végrendeletének egy példánya stb.) voltak a birtokában. Egy nőt szabadon engedtek, további 11 személyt viszont továbbra is őrizetben tartanak.

Peter Clarke, a brit rendőrség terrorista ellenes részlegének vezetője először lépett a nyilvánosság elé. A szakember elmondta, hogy birtokukba jutottak a videók és hangfelvételek között úgynevezett mártírvideók is, valamint bombakészítési dokumentumok, elektronikus alkatrészek. Ugyanakkor azt még vizsgálják, hogy mi célból és hogyan akarták végrehajtani a merényleteket.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a nyomozók a házkutatások során óriási mennyiségű adathordozót foglaltak le. Összesen 69 razziát tartottak magánlakásokban, üzlethelyiségekben és számtalan járművet vizsgáltak át. Az akciók során összesen 400 számítógépet, 200 mobiltelefont és 8000 különböző adathordozót (CD-ket, DVD-ket és memóriakártyákat) foglaltak le. Csak a számítógépek merevlemezein 6000 gigabájt adat van. Ennek a mennyiségnek az átvizsgálásához és kiértékeléséhez hónapokra van szükség.

A terrorizmus valós veszély és egy ideig még az is marad. A digitális nyomok felderítése óriási feladatot jelent az igazságügyi szervek számára, az erre felhasznált idő pedig a terroristák malmára hajtja a vizet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások