A játékosok nem gyilkosok

A játékosok nem gyilkosok

2006. augusztus 23. 14:57, Szerda
Egy német szakember szerint a politikusoknak megértőbbeknek kellene lenniük a számítógépes és videojátékokkal kapcsolatban, és nem lenne szabad gyilkosoknak és erőszakos embereknek beállítaniuk az ezeket a programokat szerető felhasználókat.

"Óva intek minden politikust attól, hogy meggondolatlanul és elhamarkodottan alkosson véleményt ebben a kérdésben. Ehelyett inkább azt javasolom, hogy mielőtt nyilatkoznának, szerezzenek maguk is tapasztalatokat" - mondta a Lipcsében nyíló Games Convention kiállítás előestéjén Hartmut Warkus lipcsei médiapedagógus. A szakember szerint a politikusok felelőtlen nyilatkozataikkal szinte megbélyegzik a játékosokat. "Aki felhasználók ezreit potenciális gyilkosoknak állítja be, az pedagógiai szempontból pont ellenkező hatást ér el, mint amit szeretne" - tette hozzá Warkus.


A Games Convention megnyitása előtti utolsó pillanatok, készülnek a sajtófotók

Hartmut Warkus szerint a politikusokból leggyakrabban pont az hiányzik, ami általában a legtöbb felnőttből is, ez pedig az új technológiákhoz szükséges tapasztalat. "Érdeklődve figyelném reakcióikat, ha bemutathatnék a körükben egy lövöldözős akciójátékot. Korábban a tanárok körében érdekes eredményekkel zárultak az ilyen kísérletek. A pedagógusoknak tetszettek ezek a programok, mert kikapcsolódást jelentettek a számukra" - jegyezte meg a lipcsei médiapedagógus.


Warkus úgy vélte, nem az a probléma, ha valaki ilyen játékkal játszik, hanem ha szabadidejében csak ezzel foglalkozik. Erre a problémára is van ugyanakkor megoldás, például a társadalomnak alternatív lehetőségeket kell kínálnia a fiatalok számára. A lipcsei szakember az idei Games Convention keretében, a GC family rendezvény keretében 70 hallgatójának a segítségével pedagógiai szempontból mutatja majd be a legnépszerűbb játékokat. Az esemény védnöke Helma Orosz szászországi szociális miniszter lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások