Vezetékes és mobilcégre válhat szét a Telecom Italia

Vezetékes és mobilcégre válhat szét a Telecom Italia

2006. szeptember 11. 23:59, Hétfő
A Telecom Italia igazgatótanácsa tegnap tárgyalt az átszervezési programról, amelynek eredményeként két vállalatra, egy tartalom-, illetve széles sávú átviteli szolgáltatással foglalkozó cégre, valamint egy mobiltársaságra bontanák Európa ötödik legnagyobb távközlési vállalatát.

Az ülés ilyen értelmű döntése esetén két évvel azután, hogy egyesítették a vezetékes és mobiltelefóniát, illetve a tartalomtovábbítást, most eladnák a mobilszolgáltatást végző Telecom Italia Mobile-t (TIM). A TIM értékét szakértők 35 milliárd euróra becsülik, lehetséges vevői között említik a Carlyle Groupot, a világ legnagyobb kockázatitőke-társaságát, a France Télécomot, a spanyol Telefónicát és a Deutsche Telekomot.

A TIM eladása a Reuters által megkérdezett elemzők szerint a korábbi integrációs stratégia bukásának elismerését jelentené. A Telecom Italia azonban piaci értékével durván megegyező nagyságú összeget, 41,3 milliárd euró nettó adósságot halmozott fel és részvényeinek értéke felére csökkent az elmúlt öt évben, így a vezetés bevételre kíván szert tenni. A jelenlegi tulajdonosok - köztük a Telecom Italiában 18 százalékkal meghatározó részesedést birtokló Olimpia holding 20 százalékos birtokosa, a Benetton család, illetve az Olimpia 70 százalékos tulajdonosa, a Pirelli - nyomást gyakorolnak a menedzsmentre, hogy tegyen valamint, mert szeretnének megszabadulni a társaság veszteségeitől. Ráadásul a Telecom Italia elnöke, Marco Tronchetti egyben a Pirelli elnöke is.

A rossz pénzügyi helyzet magyarázatot adhat arra, hogy a TIM leválasztásával miért menne szembe a távközlésben megfigyelhető szakmai tendenciákkal az olasz társaság. A vezetékes, mobil-, beszéd- és tartalomszolgáltatások ugyanis éppen, hogy összeolvadóban vannak. A világ legnagyobb mobiltársasága, a Vodafone Plc például tegnap jelentette be, hogy a British Telecommal való megegyezés alapján széles sávú vezetékes szolgáltatások nyújtására készül saját márkaneve alatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások