Névtelen böngészés módosított Firefoxszal

Névtelen böngészés módosított Firefoxszal

2006. szeptember 22. 09:52, Péntek
A névtelen böngészésre, az internetezéshez használt adatok leplezésére szakosodott az alternatív böngésző egyik módosított változata, amely a felhasználó nyomon követését igyekszik elhárítani.

A TorPark névre keresztelt böngésző a Portable Firefox módosítása révén jött létre. Fejlesztői biztonsági szakemberek, a személyes adatok védelmével foglalkozó kutatók, akik Hactivismo néven saját csoportot alapítottak. Céljuk ezen adatok megőrzése és az interneten egyre terjedő nyomkövetési technikák kijátszása, a felhasználók szabad mozgása érdekében. A szoftver nemcsak a személyes adataik iránt érzékenyek számára jelenthet megoldást, de segítségével kijátszható a központilag kikényszerített internetes cenzúra.

A TorPark az Onion Router névre keresztelt hálózaton keresztül bonyolítja le a titkosított kommunikációt, amely "Tor" becenevű szerverekből áll. Ezek egymás között egyedi módon továbbítják az adatokat, megakadályozva ezzel azok nyomon követését. Az internetes azonosításhoz használt IP-cím néhány percenként módosul, legalábbis a külső szemlélődő számára, így ennek feljegyzése is feleslegessé válik. A megoldást az Electronic Frontier Foundation is támogatja, mint a felhasználók védelmét növelő eljárást.

Az egyetlen hátulütő, hogy a TorPark használatával némileg hosszabb ideig tart ugyanazon weboldal megjelenítése, mint a Firefox eredeti változatával. A fejlesztők emellett arra figyelmeztetnek, hogy mindössze az utolsó Tor szervertől a webszerver felé irányuló adatot titkosítják, és bár a kapcsolat névtelen, az oldalakon beütött bizalmas adatokat (felhasználói név, jelszó, stb.) ez nem védi, ennek védelme már az adott weboldal titkosítási eljárásától függ.

A program kinézetében az eredeti Firefoxra hasonlít. Az egyetlen szembetűnő eltérés, hogy a speciális böngésző a jobb alsó sarokban megjeleníti a kívülről látható aktuális IP-címet, valamint elérhető egy "Flush Tor" gomb, amivel új, véletlenszerű kapcsolatot hozhatunk létre. A megoldást többek között Indiában és Kínában használták sikeresen, ahol a blokkolt weboldalakat olvashatták így a felhasználók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások