Hangya boy - Aranyos mese gyerekeknek

Hangya boy - Aranyos mese gyerekeknek

2006. szeptember 27. 04:26, Szerda
Kisebbségi komplexusát a hangyákon kiélő kisfiút az "áldozatok" hangya méretűvé zsugorítják és a baj aktív részesévé válik. A közös kaland végén új barátai oldalán harcol a rovarirtó ellen.

Elcsépelt frázis, de hatalmas tumultus van az animációs mesék piacán. Egy Shrek vagy tucatnyi Pixar-mese után minimum korszakalkotó megoldást kell felmutatni, hogy emlékezetes filmet alkosson valaki. Legalábbis én ezt hittem. A DreamWorks és a Fox sikeresen vette az első - és aztán a többi - akadályt, most pedig a Warner Bros-szon a sor. A szüzességüket a Hangya boy-jal veszítették el, amely Amerikában az év egyik legnagyobb bukásának számít. Lássuk, tengerentúli barátainknak ezúttal igazuk volt - e.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Lucas egy tipikus helyi lúzer kisfiú. A környék "kemény csávója" folyamatosan elnáspángolja őt, a szemüveges gyerek pedig a kertjükben lévő hangyákon éli ki bosszúját. Egy komolyabb "eláztatás" után a hangyák varázslója készít egy zsugorító-szérumot, melyet Lucasnak beadva saját méretükre csökkentik a "Rombolót". A fiú először persze megrémül, ám a boly lakói között igaz barátokra lel, akiknek hatására gyökeres fordulatot vesz gondolkodása. Mikor felbukkan egy rovarirtó, Lucas új társai oldalán veszi fel a küzdelmet a férfi ellen.

A sztori nem érdemel Oscart, ráadásul hemzseg a kliséktől - leginkább egyik gyerekkori kedvencem, a Drágám, a kölykök összementek jutott eszembe róla. Mielőtt elkezdtem volna megírni a kritikát, szépen átnéztem a megjelent írásokat a filmről. A legtöbben azt kifogásolták, hogy hiányoznak a már megszokott "filmes utalások" és a történet is rémes. Nos, ez mind igaz... egy 16 évnél idősebb nézőnek. Ám ez az a mese egyértelműen az 10 év alatti korosztálynak szól. mikor 3 éves keresztlányommal megnéztük moziban, egyszerűen imádta. Nem érdekelte a filmes utalások hiánya vagy a történet. Ez egy rétegfilm, ahogy például a Rém Rom is az, csak az pont a 16 év felettieknek nyújt kielégítő szórakozást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A mese "grafikája" - a karakterek, környezet megvalósítása - egy erős közepest érdemel. Külalakját tekintve a Z, a hangya szintjén mozog - ugyan az identitászavarral küzdő rovar kalandja közel 7 éves, ám mégsem nevezhetjük csúnyának a filmet. A hangok szintén nagyon jók és természetesen itt is feltűnnek a már megszokott humorforrások. Ugyan a "hős" hangya kellemes perceket okoz, ám a többi szereplő sajna elég halovány.

Summa summárum, a Warner Bros első próbálkozása erős közepest érdemel, ám sajna ebben a hangyás témában az Egy bogár élete és a Z, a hangya is többet nyújt. Aki azokat ronggyá nézte, nyugodtan adhat ennek a mozinak is egy esélyt, kisgyermekes szülőknek pedig egyenesen kötelező.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Hangya boy (The Ant Bully)
magyarul beszélő amerikai animációs film, 88 perc, 2006

Rendező: John A. Davis
Író: John Nickle
Forgatókönyvíró: John A. Davis
Operatőr: Joseph P. Johnston, Yinfang Liao, Ken Mitchroney, Mike Sanderson, Chris A. Sherrod, Michael A. Wallace, Shane L. Wapskineh
Zene: Bruce Campbell, Lisa Kekaula
Producer: Gary Goetzman, John A. Davis, Tom Hanks
Vágó: Jon Price

Szereplők:
Zach Tyler (Lucas Nickle hangja)
Julia Roberts (Hova hangja)
Nicolas Cage (Zoc hangja)
Meryl Streep (Hangyakirálynő)
Paul Giamatti (Stan Beals hangja)
Bruce Campbell (Fugax hangja)
Lily Tomlin (Mommo hangja)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások