Jön az Intel olcsó PC-je

Jön az Intel olcsó PC-je

2006. október 2. 14:17, Hétfő
Az Intel bemutatta májusban bejelentett programjának első kézzelfogható eredményét, amely többek között az MIT százdolláros laptopjával veszi fel a versenyt. Olcsó komponensek, kicsinyke kijelző - olcsó PC Intel módra.

A DigiTimes néhány részlettel egészítette ki az eddigi információkat, miután a processzorgyártó az Intel Developer Forum alatt a közönségnek is bemutatta fejlesztését. Nagy meglepetés nincs, a vállalat továbbra is úgy gondolja, hogy egy hagyományos, de olcsóbb alkatrészekből összeállított változat eredményesebb lehet a speciális komponensekből álló egyedi megoldásoknál. Ezen gondolat jegyében született meg a "Classmate PC", kifejezetten a fejlődő régiók igényeihez szabva.

Nézzük a hardveres részleteket a tajvani lap közlése alapján. A hordozható számítógép szíve egy Celeron M processzor, amely Intel 915GMS chipkészletre, 256 MB DDR memóriára, valamint 1 GB-os NAND flashmemóriára támaszkodik, ez utóbbi a hagyományos merevlemezt helyettesíti. A meglehetősen kicsi, mindössze 7 hüvelykes kijelző legfeljebb 800x400-as felbontást támogat, operációs rendszerként pedig a Windows XP beágyazott eszközökbe szánt változata teljesít majd szolgálatot.


Az olcsó laptop egyébként a World Ahead program keretében jelenik meg, amely eddig összesen 30 országban indult útjára. A cél éppen ez, vagyis az eddiginél szélesebb körben elérhető - megfizethető - konfigurációk összeállítása, és piacra dobása azokban a régiókban, ahol a többség még nem élvezheti az információs korszak nyújtotta előnyöket. A Classmate 2007 első negyedévében bukkanhat fel, de a cég máris jelezte, hogy a végleges változat és az árazás különbözhet a most bemutatott prototípustól.

Árban egyébként némileg lemaradnak az MIT ajánlatától, hiszen a várakozások szerint ez 250-400 dollár közé tehető. Igaz, a kurblis laptop esetében sem tudják tartani a névben is jelzett kezdeti árat, de a 130-140 dollár még mindig jóval kedvezőbb - nemsokára eldől, melyik koncepció arathat sikert a fejlődő országokban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások