AMD: egy év múlva jön a K8L platform

AMD: egy év múlva jön a K8L platform

2006. október 3. 16:35, Kedd
Az Intel látványos visszatérése nyomán az AMD előrehozta a K8L architektúra debütálásának időpontját, vagyis a gyártó négymagos processzorai 2008 helyett már egy év múlva, 2007 őszén elrajtolnak.

A DigiTimes értesülése szerint az AMD tajvani alaplapgyártókkal közölte tervének módosítását, amely a K8L korai rajtjával kapcsolatos. A négymagos chipek megjelenését ennek eredményeként több hónappal előbbre hozzák, igyekezvén ellensúlyozni a rivális ismét növekvő súlyát. Az órajel marad a megszokott, az új chipek pedig a jelenlegi alaplapokat is támogatni fogják.

Az Altair kódnevű négymagos processzorok 2,7-2,9 GHz közötti órajelen futnak majd, 65 nanométeres csíkszélességen készülnek, magonként 512 kB másodszintű gyorsítótárral, amelyet közös, 2 MB-os harmadszintű gyorsítótár egészít ki. Ezek a chipek már támogatják a HyperTransport technológia 3.0-ás verzióját, de együttműködnek majd akár az eredeti, 1.0-ás változatot alkalmazó alaplapokkal is, vagyis a gyártó elkötelezte magát a visszafelé kompatibilitás mellett. Azt is megtudhatjuk a hírből, hogy a platform tagjai között Athlon 64 FX, illetve Athlon 64 X4 chipek is helyet kapnak majd.

Az AMD saját előrejelzése szerint a négymagosok a debütálás idején az összes mainstream, illetve csúcskategóriás termékei 10 százalékát teszik majd ki, ez az arány 2007 végére 20 százalékra emelkedik. A főszerep tehát továbbra is az ikermagosoké lesz, de 2008-ra már egyértelmű váltást jósolnak, igyekezvén tartani a lépést az Intellel, amely az első példányokat már most novemberben piacra dobja, a második generációról pedig az AMD-vel egy időben rántja le a leplet.

Ez utóbbi nem kommentálta a hírt, vagyis egyelőre hallgatnak a konkrét tervekről. Az biztos, hogy a korábban tervezettnél hamarabb lépniük kell, hiszen kifutnak az időből és elveszítik azt a kedvező pozíciót, amelyet az utóbbi három évben kivívtak maguknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások