SWIFT - még mindig továbbítják az adatokat

SWIFT - még mindig továbbítják az adatokat

2006. október 3. 20:10, Kedd
Még mindig folytatódik a SWIFT-nél a banki információk átadása az Egyesült Államoknak. A műveleteket a Booz Allen Hamilton vállalat felügyeli, amelynek vezetői között több érdekes személy is található.

A függetlennek és külsőnek nevezett Booz Allen Hamilton egyik vezetője James Woolsey, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori igazgatója, illetve Mike McConnell, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt igazgatója. A két egykori titkosszolgálati szakemberen kívül a vállalat vezetői között további négy volt amerikai magas rangú titkosszolgálati vezető található. Mondhatnánk: a SWIFT-nél farkasokra bízták a juhnyájat.

Mint ismeretes, a botrány Bush elnök magyarországi látogatása után robbant ki és világszerte óriási felzúdulást váltott ki. Kiderült: a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az amerikai kormány betekintett a világ jelentős pénzintézeteinek számítógépes rendszerébe. A titkos program keretében a hivatalos indoklás szerint az amerikai hatóságok az al-Kaida és más nemzetközi terrorszervezetek folyószámlái után kutattak. Miután az információk kiszivárogtak, az amerikai pénzügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy munkatársaik a Belgiumban található Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System Swift) rendszeréből szedték ki az információkat. Ebben az adatbázisban tárolják a világ több mint 200 országában található mintegy 7800 bank és hitelintézet összes folyószámlájának adatait.

"A törvények nem változtak meg. A terrorizmus környezete szintén nem változott. Így fogalmunk sincs meddig és milyen mértékben vagyunk kötelesek átadni a kért banki adatokat az amerikai pénzügyminisztériumnak" - nyilatkozták a SWIFT illetékesei az osztrák ORF.at híroldalnak. Az amerikai szakemberek főleg pénzmosás, adócsalás, ipari kémkedés és más bűncselekmények nyomai után kutatnak a tranzakciókat tartalmazó adatbázisban.

Az ügyben a belga adatvédelmi bizottság is elkészítette jelentését. Kiderült, hogy az amerikai hatóságok évente 20-30 millió információcsomagot néztek át. A SWIFT központja a belgiumi La Holpe-ban, egy másik kirendeltsége pedig az Egyesült Államokban található. Külön központ működik Londonban, Hongkongban és Tokióban is. Egyetlen napon a két fő központban 12 millió tranzakciót bonyolítanak le, ezeket az adatokat 124 napig megőrzik. A Swift számítógépes rendszerén keresztül naponta közel 6 billió dollár értékű tranzakciót bonyolítanak le a bankok és más pénzintézetek.

Szakemberek szerint érthetetlen a szervezet reakciója, hiszen minden központ képes a teljes adatállományát továbbítani a többi társának, így ha nagyon akarták volna, akkor a SWIFT vezetői megtagadhatták volna az amerikai hatóságokkal való együttműködést. A szervezetnél azzal próbálnak takarózni, hogy a független ellenőrző cég, vagyis a Booz Allen Hamilton folyamatosan biztosítja őket, hogy az adatok nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

A Booz Allen Hamilton az amerikai fegyveres erők és a titkosszolgálatok egyik fő beszállítója és partnere. A cég alig pár napja, szeptember 25-én kapott megbízást az amerikai légierőtől a TANGRAM teljesen automatizált hírelemző rendszer leszállítására. Két napra rá a vállalat megkapta az amerikai haditengerészet légi hadviselési központjának megrendelését is, ami az azonosító rendszer-részleg elemzői és menedzsmenti szolgáltatásaira vonatkozott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások