A Bluetooth utódján dolgozik a Nokia

A Bluetooth utódján dolgozik a Nokia

2006. október 4. 01:04, Szerda
A finn mobiltelefon-gyártó cég nem ül a babérjain, hanem igyekszik újabb és tökéletesebb technológiákat kidolgozni. A vállalat szakemberei most a Bluetooth-technológia utódját keresik.

A Wibree technológia elsősorban attól tér el a Bluetoothtól és a többi jelenlegi vezeték nélküli adatátviteli technikától, hogy azoknál jóval kevesebb energiára van szüksége a működéséhez. A Nokia szakemberei a cég fejlesztő­részlege fennállásának 20 éves jubileuma alkalmából mutatták be a Wibreet. Az új technológia nemcsak kevesebbet fogyaszt, mint a Bluetooth, de jóval olcsóbb is nála és mivel kisebb helyen elfér, ezért könnyen integrálható a mobil készülékekbe. Ráadásul a Wibreet használó készülékek csatlakoztathatók a már meglévő Bluetooth-hálózatokhoz is.

Szintén előnyt jelent, hogy a Wibreet alkalmazó eszközök vezetékek és kábelek nélkül összeköthetőek a mobiltelefonokkal, az asztali és a hordozható számítógépekkel is, így a cégeknek és a felhasználóknak gyakorlatilag semmilyen plusz beruházásra nincs szükségük. A Nokia fejlesztése a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban dolgozik és 10 méteres távolságon belül legfeljebb 1 MBit/s-os adatátviteli sebesség érhető el vele. Ebből is látható, hogy hiába vannak előnyei az új technológiának, nem gyorsabb a Bluetoothnál: a Bluetooth 2.0+EDR verziója 100 méteres maximális hatótávolsággal és akár 3 MBit/s-os adatátviteli sebességgel büszkélkedhet. A Wibree mellett szól ugyanakkor az olcsóság, az alacsonyabb fogyasztás és a kisebb méretű chipek.

A Nokia tervei szerint az új technológiát először órákba, vezeték nélküli egerekbe és billentyűzetekbe, sportszenzorokba és más kevés energiát fogyasztó számítástechnikai és kommunikációs termékekbe építik majd be. A közeljövőben a finn vállalat elképzelései alapján piacra dobnak majd külön chipeket és integrált Bluetooth-funkcióval rendelkező duálchipeket is. A Wibree fejlesztésében a Nokia mellett részt vett még a Broadcom, a CSR, az Epson, a Nordic Semiconductor, valamint a Suunto és a Taiyo Yuden. Az első termékek várhatóan 2007 második negyedévében jelennek majd meg a világpiacon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások