Új HIV-hálózatot hoztak létre

Új HIV-hálózatot hoztak létre

2006. október 10. 16:47, Kedd
Sajnos hiába fejlett a technika, hiába van jelen az internet, világszerte még mindig sok orvosnak hónapokat kell várnia a legújabb tapasztalatok megismerésére. Ezen a helyzeten akar most változtatni hét amerikai kutatási központ.

Világszerte egyre több olyan hálózatot hoznak létre, amelyek célja a tudományos, technikai ismeretek minél gyorsabb és minél szélesebb körben való megosztása. Legutóbb például az Európai Unió jelentette be, hogy 23 úgynevezett gridprojektet indít, de említhetnénk az IBM által útjára bocsátott World Community Grid kutatóprogramot is, amelynek célja hogy a SETI-projekt mintájára összegyűjtse és különböző egészségügyi kutatásokban felhasználja az otthoni számítógépek felesleges számítási teljesítményét.

Szintén az AIDS, illetve a HIV-vírussal kapcsolatos az az online projekt, amelyben az orvosok a legújabb kutatásaik, tapasztalataik eredményeit oszthatják majd meg egymással, könnyítve ezáltal a globális információcserét. Az Egyesült Államokban hét orvosi és kutatóközpont fogott össze az új hálózat létrehozásáért, azt remélve, hogy közösen mielőbb megtalálhatják a legjobb HIV-kezeléseket és meglelhetik az AIDS ellenszerét.

"Ez az első alkalom, hogy a világszerte az ilyen kutatásokban részt vevő szakemberek, orvosok, tudósok valós időben léphetnek egymással kapcsolatba és megbeszélhetik legújabb észrevételeiket, ötleteiket és eredményeiket" - nyilatkozta Michael Saag, a projekt vezetője. "Sajnos gyakran derül ki, hogy azt hittük végre elértünk valami sikert, de mégis csalódnunk kell. Például néhány gyógyszer ugyan meghosszabbította az AIDS-betegek életét, de az csak később derült ki, hogy egyúttal magas vérnyomást, cukorbetegséget és szívbetegséget okoztak a pácienseknek" - tette hozzá szakember.

Az új hálózattal ezek a hibák hamarabb kiderülhetnek és megkímélhetik a betegeket a felesleges szenvedéstől, hiszen már az első negatív tapasztalatok után leállíthatják ezeknek a gyógyszereknek a további tesztelését, egyúttal lecsökkenthetik az ellenanyag megtalálásának az idejét. A programban összesen 15 000 AIDS-beteg és HIV vírushordozó vesz majd részt. Velük egyenként el fognak beszélgetni az orvosok, így kiderülhet, hogy melyek a valóban hatékony gyógyszerek. A válaszokat számítógépes programok fogják kielemezni és megállapítják majd, hogy az adott személynek mi a legjobb gyógymód.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások