Hibrid Blu-ray / HD DVD chipet készített a NEC

Hibrid Blu-ray / HD DVD chipet készített a NEC

2006. október 11. 13:31, Szerda
A NEC új chippel könnyítené meg a döntésképtelen vásárlók dolgát, amely mindkét formátum lejátszását támogatja. A DVD-lemezeknél eközben egyre nagyobb problémát jelent a sebesség meghamisítása.

A japán gyártó kedden jelezte, hogy megkezdte a Blu-ray és HD DVD szabványt egyaránt támogató chipek leszállítását. A fejlesztéstől a jövőben megjelenő hibrid lejátszók előállítási költségeinek és kereskedelmi árának csökkenését várják, ebben segíthet, hogy a fejlesztés mindössze 84 dollárba kerül, ugyanannyiba, mint a korábbi, egyetlen formátumot kezelő chipek. A tervek szerint havonta mintegy 300 ezer darabot értékesítenek, igaz, ezt a számot legkorábban áprilisra érhetik el.

Hibrid lejátszókból, pontosabban az ezzel kapcsolatos bejelentősekből eddig sem volt hiány, a gyakorlati megvalósításokra azonban még mindig várnunk kell. Elsőnek a Samsung állt elő a tervekkel, őket követte több kisebb-nagyobb vállalat, amelyek kivétel nélkül a két különálló tábor egyesítése kapcsán várható potenciális profitra pályáztak. A rózsaszín elképzelések után következett a kiábrándulás: az LG dobta saját terveit, a többiek pedig késlekedésről számoltak be. A Samsung kitart elképzelése mellett és az év vége előtt szeretné piacra dobni megoldását. Eközben már javában dolgoznak a hibrid lemezeken is, igaz, először nem ártana belekóstolnunk az eredeti szabványokba.

A korosodó DVD esetében viszont a hamisítás jelent egyre nagyobb gondokat. Itt kivételesen nem a házilag gyártott utánzatokról van szó, hanem a gyártó cégek mesterkedéseiről, amelyek nagyvonalúan a valósnál nagyobb sebességet tüntetnek fel korongjaikon. A DigiTimes értesülése szerint Tajvanon több második vonalbeli vállalat 16x-os sebességet tüntet fel, miközben lemezei csak 8x, illetve 4x-es módot támogatnak. Az érintett cégek ettől remélik bevételük megugrását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások