Új európai biztonsági projektek

Új európai biztonsági projektek

2006. október 16. 18:20, Hétfő
Németország és az Európai Bizottság (EB) minden eddiginél többet akar költeni a következő években a terrorizmus elleni harcra és azzal kapcsolatos informatikai és biztonsági programokra.

Németország első lépésként a roamingdíjakat akarja csökkenteni a mobil piacon és emellett liberalizálná a postai szolgáltatások területét is. A német kormány ezenkívül erősítené az Europolt. A cél, hogy az európai bűnüldöző szervezet a jövőben minden eddiginél hatékonyabban léphessen fel a nemzetközi terrorizmus, a drogterjesztés, az emberkereskedelem és a szervezett bűnőzés ellen. Ezt segítené elő a német EU-elnökség időszakában az a megoldás, hogy az európai uniós igazságügyi hatóságok minden lehetséges adatbázishoz hozzáférhetnek majd.

Szintén a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépést segíti majd az i-TRACS nevű kifejlesztendő biztonsági hálózat is, amely egy innovatív és korszerű ellenőrző és felügyelő rendszer lesz. Az Európai Bizottság az i-TRACS létrehozását 15 millió euróval támogatja, de a testület képviselői kiemelték, hogy az emberi és a szabadságjogok nem sérülhetnek az új rendszerek üzembe állításával.

Az Európai Unió egyébként összesen 15 biztonsági projektet támogat, ezek között van, amelyik a nanotechnológián alapuló ivóvízvédelem kidolgozását, a folyékony robbanószerek hatékonyabb keresését és semlegesítését, biokémiai támadásokra való jobb felkészülést szolgál, de közéjük tartozik a veszélyes anyagok követését szolgáló Hazardous Material Localisation and Person Tracking (HAMLeT) program is. Utóbbi egy olyan hálózatot jelent, amelynek részét képeznék például repülőtereken vagy pályaudvarokon elhelyezett szenzorok, lézeres leolvasókészülékek. Ezeknek az eszközöknek a segítségével a rendőrség akár egyetlen veszélyes személyt is ki tud majd szúrni a tömegből, de felderíthetővé válnak a gyanús csomagok is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások