A Nvidia is háromkártyás alaplapon dolgozik

A Nvidia is háromkártyás alaplapon dolgozik

2006. október 17. 12:42, Kedd
Kiszivárgott az első kép az Nvidia készülő új chipkészletéről, amely alapján egyértelmű, hogy az ATI-hoz hasonlóan megpróbálkoznak a három grafikus kártyát támogató megoldások piacra dobásával.

Az nForce 680i SLI jelzésű lapkakészlet Intel processzorokhoz készül, azon belül is kifejezetten az új Core 2 Extreme és Quad sorozat példányait szolgálja majd ki. Ezek már a Kentfield kódnevű négymagos processzorok lesznek, amelyek - mintegy átmeneti megoldásként - a jelenleg is kapható ikermagos Core 2 chipek összeolvasztásából születnek meg. A kiszivárgott képen látható lap igazi érdekessége a három PCI Express x16 csatoló, vagyis az Nvidia is külön kártyát szentel a fizikai számításoknak.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ez lesz a feladata ugyanis a középső grafikus kártyának, amely az ATI megoldásain többnyire egy középkategóriás példány. A megjelenítésért viszont két csúcskártya felel, a gyengébb változat pedig a fizikai számításokkal segíti a közös munkát, kifejezetten a fanatikusok számára, akik már nem elégednek meg egy, vagy akár két grafikus kártya erejével. Ez némileg eltér attól az úttól, amit az Agiea javasolt PhysX elnevezésű kártyáival: ők a dedikált fizikai gyorsító mellett teszik le a voksukat, amely a grafikus kártyákkal párhuzamosan végezné feladatát. Szerintük ez jobb megoldás, mint a hagyományos kártyák befogása a különleges munkára, ám a két vetélytárs inkább a saját feje után megy.

A lap nem kínál egyéb érdekességet, a csatlakozók sorában többnyire a megszokott megoldásokat találjuk. Hat USB a külső egységeknek, dupla Ethernet, Firewire 400, négy DIMM-bővítőhely a memóriáknak, illetve két PCI Express x1 és két hagyományos PCI az egyéb kártyáknak. A japán lap értesülése szerint a lapkakészlet még a napokban elrajtol, kérdés, hogy mekkora súlyt fektet a cég a megoldásra. A négy grafikus kártyát befogadó Quad SLI után már semmi nem okozhat meglepetést, bár az nyilvánvaló, hogy nem ez viseli majd a fő terhet a vásárlók meghódításában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások