Trójaival fertőzött MP3-lejátszó a McDonaldstól

Trójaival fertőzött MP3-lejátszó a McDonaldstól

2006. október 18. 10:51, Szerda
A McDonald's Japan által meghirdetett nyereményakcióban tízezren kaptak ajándékba egy MP3-lejátszót - azonban a nyertesek kellemetlen meglepetésben részesültek.

A tíz zeneszámot tartalmazó készülékekre ugyanis grátiszként felkerült a QQPass nevű trójai féreg is. A kártevőt arra programozták be, hogy különböző információkat (például jelszavakat, adatokat) küldjön el készítőinek. A QQPass azonnal működésbe lépett, amint valaki összekötötte az MP3-lejátszót a számítógépével. A trójai féreg először megpróbálta hatástalanítani a vírusirtót és az adott PC-re feltelepített többi biztonsági szoftvert, majd megkereste a QQ Instant Messenger nevű azonnali üzenetküldő programot és ha megtalálta összegyűjtött belőle minden adatot. Végül az így talált címekre továbbküldte magát.

A QQ Instant Messenger elsősorban Afrikában és Ázsiában, ezen belül is különösen Kínában és Dél-Afrikában rendkívül népszerű. Azt egyelőre még nem tudják, hogy a kártevő hogyan került fel a nyereménykészülékekre. A McDonalds Japan mindenesetre azonnal reagált, elnézést kért és vállalta, hogy minden érintettnek kicserélik az MP3-lejátszóját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások