Shakespeare és az MMO

Shakespeare és az MMO

2006. október 24. 17:41, Kedd
Első hallásra nehéz lenne két eltérőbb helyet elképzelni, mint amilyen a digitális háromdimenziós virtuális tér és Shakespeare világa. Edward Castronova, az Indiana Egyetem telekommunikációs karának professzora, a virtuális világok szakértője ezt az űrt igyekszik betölteni.

A McArthur Alapítvány 240 ezer dollárral támogatta meg Castronovát és csapatát, hogy létrehozzák az Arden: The World of Shakespeare című MMO (massively multiplayer online) játékot, mely teljes egészében az író munkássága köré épül majd - derül ki az Egyetem sajtóközleményéből. A játékosok a Erzsébet-korabeli Angliában tengethetik mindennapjaikat, és céhekhez csatlakozva valósíthatják meg céljaikat.

A megszállott Shakespeare-rajongó tudós - aki maga is vállalt már szerepet egy III. Richárd-előadásban - élete nagy lehetőségének tartja, hogy életre hívhatja Shakespeare világát. Ráadásul úgy véli, ez lenne az első igazi alkalom, hogy az MMO-t komoly társadalomtudományi kutatómunkára használnák fel. "Ez álmaim igazi kiteljesedése. Játékfejlesztőként egész életemben erre vártam. Egy olyan MMO-világot hozunk létre, amely reményeink szerint küldetéseivel, teremtményeivel és az összes szükséges hozzávalóval egy nap elérheti a kereskedelmi célzattal fejlesztett darabok szintjét. Ám nekünk mások a céljaink: azt szeretnénk, ha játékosaink valami értékessel lennének gazdagabbak, hiszen éppen ezért szól a dolog Shakespeare-ről" - ismertette a kezdeményezést Castronova.

A professzor elmondása szerint Arden világában domináns szerepet kap a III. Richárd témaköre, mivel a Rózsák háborúja idején játszódó mű igencsak gazdag történelmi részletekben, politikai cselszövésekben, titkos összeesküvésekben, kiegyezésekben és háborúkban, és így könnyen felkeltheti az érdeklődő játékosok figyelmét.

A fejlesztés még korai stádiumban van, de azt már most lehet tudni, hogy a projekt a jövőben is egyetemi szinten maradva - a World of Warcrafttól, az EverQuesttől vagy az Ultima Online-tól eltérően - elsősorban ismeretterjesztési és nem kereskedelmi megfontolásból szolgálja majd a online nagyérdeműt - írja a CNet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások