Vezetőket vádolnak a memóriaárak rögzítésével

Vezetőket vádolnak a memóriaárak rögzítésével

2006. október 22. 14:54, Vasárnap
Tovább gyűrűzik a memóriaárak rögzítése miatt kipattant botrány, ezúttal a legmagasabb körökben kutakodnak az amerikai igazságügyi minisztérium emberei. A Samsung és a Hynix egykori alelnökei kaphatnak börtönbüntetést tetteikért.

A minisztérium közleménye szerint ezúttal három egykori vezetőt vádolnak az árak rögzítésével és egyéb húzásokkal, amelyek tovább súlyosbíthatják a büntetést, ha beigazolódnak az amerikai állítások. A háttérben megszületett megállapodásokért és az összejátszásért három év börtönt és méretes pénzbüntetést varrhatnak a vádlottak nyakába, ám valószínű, hogy a további pontokban is beigazolódik bűnösségük.

Az igazságügyi minisztérium a Samsung két egykori alelnökét hozta kényelmetlen helyzetbe, akik a marketingért és értékesítésért voltak felelősek a kérdéses időszakban, vagyis 2001 áprilisa és 2002 júniusa között. Hozzájuk csatlakozik még a Hynix egyik akkori alelnöke, aki szintén e két területért volt felelős. Egyikük amerikai állampolgár, de ketten dél-koreaiak és a mai napig hazájukban élnek. A minisztérium szerint ők hárman egyeztették annak idején az OEM gyártók számára megállapított DRAM-árakat, és többek között sikerült egyeztetniük a Compaq által 2001 novemberében kiírt egyik beszerzési pályázata előtt, elkerülve ezzel a valódi versenyeztetést.

A büntetés súlyosbodhat, amennyiben beigazolódik, hogy az ügyletekből személyes hasznot is húztak, illetve hogy később valóban megpróbálták elfedni a kétes manővereket. A vizsgálat elsősorban a márciusban ismertetett vallomásokra épül, de természetesen felhasználják a korábbi ügyek anyagait is.

Az amerikai részről lefolytatott perekben eddig összesen 731 millió dollár büntetést róttak ki négy vállalatra - Hynix, Samsung, Infineon és Elpida -, illetve azok egykori vezetőire és alkalmazottaira. 13 személyt ítéltek el, ez a szám most tovább emelkedhet. Arról nem szól a fáma, hogy a mostani ügy mikor zárulhat le, de ismerve a minisztérium korábbi határozott lépéseit, erre valószínűleg nem kell sokáig várni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások