Újra fel kell találni a HTML-t

Újra fel kell találni a HTML-t

2006. október 30. 16:43, Hétfő
Hibás volt az az elgondolás, hogy a világot gyorsan át lehet állítani az XML használatára. Éppen ezért a HTML-t csak kis lépésekben szabad ezentúl továbbfejleszteni - állítja Tim Berners-Lee.

A szakember Reinventing HTML címmel közölt egy írást a blogjában. A szakember szerint a különböző szabványok fejlesztése nagyon kemény és hosszú munka és ezek a megállapítások a HTML esetében különösen igaznak bizonyultak. Szinte mindenkinek, aki már készített legalább egyszer egy weboldalt, lenne egy ötlete arra, amivel szerinte jobbá lehetne tenni a HTML-t. A HTML kora pedig csak nem akar lejárni, annak ellenére sem, hogy ez a World Wide Web Consortium (W3C) legrégebbi szabványa és már megvannak lehetséges utódai is.

Sokan nem értettek egyet a W3C szakembereinek munkájával és ez vezetett a WHAT WG nevű független munkacsoport létrehozásához, amelynek tagjai többek között az Opera és a Mozilla böngészők fejlesztői is. Tim Berners-Lee szerint ebből le kell vonni a konzekvenciákat és ideje, hogy egy új HTML-munkacsoportot állítsanak fel egy új vezetővel a W3C égisze alatt. Ebben a csoportban egyaránt képviselni kell a fejlesztők, a böngészők készítőinek, a tartalomszolgáltatóknak és a felhasználóknak az érdekeit.

A szakember úgy véli, ugyan már használható lenne az XHTML azonban mégis az emberek többsége inkább a régi szabványt választja. Az új csoportnak mind a régi, mind az új szabvánnyal foglalkoznia kellene és célszerű lenne egy átfogó HTML-nyelv létrehozása, amely mind a jelenlegi HTML-nyelvvel, mind pedig a XFormmal kompatibilis lenne. Ezenkívül létrejöhet majd egy az XHTML2-n dolgozó munkacsoport is.

Az SGML-n alapuló HTML fejlesztésével 1997 decembere óta, amikor a W3C Consortium a 4.01-es változatot megjelentette, nem foglalkozott senki. Tim Berners-Lee figyelmeztetése talán az utolsó pillanatban érkezett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások