Jövőre jönnek a Seagate titkosító merevlemezei

Jövőre jönnek a Seagate titkosító merevlemezei

2006. október 31. 13:10, Kedd
Az első számú merevlemezgyártó már javában készül az adatokat menet közben titkosító háttértárolók piacra dobására. A fő cél a mobil szegmens, de minden egyéb területen szeretnék leváltani a szoftveres megoldásokat.

A Seagate újításáról már júniusban beszámoltunk, a cég ekkor rántotta le a leplet készülő sorozatáról, a Momentus család friss tagjairól. A cél azóta sem változott: a beépített, menet közbeni titkosítást végrehajtó merevlemezek a nagyobb biztonság ígéretével csábítják majd a vásárlókat, felváltva az erre a célra alkalmazott szoftvereket. Kapacitásban ugyan nem számíthatunk előrelépésre, de a speciális technológiával kiegészült példányokat azoknak ajánlják, akik adataikat nagyobb biztonságban szeretnék tudni.

A gyártó most újabb részleteket árult el saját terveiről. A DriveTrust névre keresztelt technológia eddig a digitális videófelvevőkbe és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt DB35 jelzésű merevlemezben volt elérhető, ám 2007 első negyedévében jönnek a laptopokba szánt példányok. Elsőként a Momentus 5400 FDE 2 jelenik majd meg, amely a neve alapján az 5400-es sorozatba tartozik, és társaihoz hasonlóan 128 bites AES (Advanced Encryption Standard) algoritmust használ. A noteszgépek után az asztali számítógépek következnek majd, ám kapacitásban 160 GB lesz a felső határ, legalábbis a jelenlegi elképzelések szerint.

A megoldás legnagyobb előnyeként a nem létező processzor- és memóriaigényt említik. A titkosítást ugyanis a háttértárolóba integrált külön chip és a mellékelt szoftver végzi, az eljárás pedig a vállalat mérései szerint minimális hatást gyakorol az olvasási és írási sebességre. Az adatok titkosítása menet közben történik, a hozzáférést pedig a rendszer elindulásakor megadott helyes jelszó engedélyezi a felhasználónak. Ezt egyben az egyetlen hátrányként is értékelik egyes szakértők: mivel a jelszó a számítógép kikapcsolásáig engedélyezi a hozzáférést, a hibernációs és az alvó üzemmód nem zárja le azt.

A merevlemezek áráról ezúttal sem esett szó, az viszont már biztos, hogy további gyártók lépnek be a területre. A több más céget magában foglaló Trusted Computing Group jövőre készíti el beígért specifikációját, amely a titkosítást végző merevlemezek alapjaként szolgál majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások