Vista - változó licencfeltételek

Vista - változó licencfeltételek

2006. november 5. 16:00, Vasárnap
Úgy tûnik, hogy meghallgatásra találtak a felhasználók szitkai, mert a redmondi szoftveróriás vezetõi úgy döntöttek, változtatnak a Vista nemrég bejelentett, meglehetõsen érdekes licencfeltételein.

Mint ismeretes, a Microsoft eredeti tervei szerint a megváltozott licencfeltételek miatt a jövõbeni Vista-felhasználók csak egyszer vihették volna át egy másik gépre megvásárolt operációs rendszerüket, a további átvitelhez újabb példányt kellett volna vásárolniuk a szoftverbõl. Nos, ezt a kitételt módosította a Microsoft. A lépésre azért került sor, mert az interneten a Vista új licencfeltételei óriási közfelháborodást okoztak. Hiszen bármikor elõfordulhat, hogy valakinek elromlik egy alkatrésze (például alaplapja) és mindenképpen újra kell telepítenie a rendszert.

Nos, minden bizonnyal az amerikai konszernnél is belátták a helyzet tarthatatlanságát és megváltoztatták a licencfeltételeket. "A jövõben bárki letörölheti a számítógépe merevlemezérõl a Vistát, feltelepítheti egy másik számítógépre és használhatja az operációs rendszert. De egyszerre két számítógépen továbbra sem futtatható a Vista" - derül ki a Windows Vista Team blogjában nyilvánosságra hozott közleménybõl. A javítás érinti a Windows Vista minden kereskedelmi forgalomban kapható változatát, így a Vista Home Basic, a Vista Home Premium, a Vista Business és a Vista Ultimate operációs rendszereket.

A változtatásra egyértelmûen az emberek ellenállása miatt volt szükség és a csapat szerint az eredeti licencfeltételek különösen a játékosokat és a számítógépükkel, illetve a hardveralkatrészekkel gyakran foglalkozó felhasználókat érintette volna hátrányos, holott õk vettek részt leginkább a Vista fejlesztésében és tesztelésében. "Elismerjük az általuk (a Vista miatt) a számítógépük fejlesztésére fordított pénzt és idõt. Reméljük, hogy az új feltételek kellõen rugalmasak lesznek a számukra és örülni fognak az új operációs rendszernek" - áll a Microsoft fejlesztõinek közleményében.

A megszólított felhasználók képezik azt a kicsi, de annál fizetõképesebb csoportot, amelynek tagjai minden új videokártya vagy processzor megjelenését követõen azonnal megrohanják az üzleteket. Márpedig ezt a réteget semmiképpen sem akarja elveszíteni a Microsoft pont a Vista megjelenése elõtt. Idõközben a cég 50 százalékos tulajdonában lévõ Ninemsn-hez tartozó APCmag.com ausztrál weboldal arról számolt be, hogy a Vista végfelhasználóknak szánt elsõ változatai két hónappal a céges verziók után, már jövõ január 30-tõl kaphatók lesznek a boltokban.

A hírbõl kiderült az is, hogy a Windows Vista végleges változata a Build 6000-es számot fogja viselni, ami a Microsoftnál a 6.0-s verziónak felel meg. A Windows XP egyébként az 5.1 verziószámot viselte, utalva arra, hogy az operációs rendszer a hivatalosan 5.0-s verziószámmal ellátott Windows 2000 továbbfejlesztése volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások