Az Adobe saját kóddal segíti a Mozillát

Az Adobe saját kóddal segíti a Mozillát

2006. november 7. 10:33, Kedd
Az Adobe a Flash Player szkript motorjának forráskódját ajánlotta fel az alapítványnak, hogy elősegítsék annak további fejlesztését, illetve a Firefox böngészőbe történő integrálását.

A Mozilla által kiadott közlemény szerint a nyílt forráskódú projekt történetének legnagyobb adományát kapta meg, amely nem más, mint az ActionScript Virtual Machine forráskódja. Ez a weben elterjedt flash animációk lejátszásért felelős Flash Player alapjaként működött eddig, most viszont egy új kezdeményezés bázisaként a Firefox böngésző szerves részévé válhat.

Az új fejlesztési ágat Tamarin névre keresztelték, ehhez mind a Mozilla Alapítvány, mind az Adobe fejlesztő szakemberei hozzáférnek majd a jövőben. Az adomány révén a nyílt forráskódú böngésző következő verzióban lecserélik a jelenlegi SpiderMonkey JavaScript motort, és a Web 2.0-ra való felkészülés jegyében nagyobb átjárhatóságot biztosítanak a Firefox és a Flash Player között. "Ez egy jelentős mérföldkő a szélesebb értelemben vett HTML és Flash fejlesztői közösségek közelebb hozása felé vezető úton, amelynek eredményeként még innovatívabb alkalmazások születnek majd a Web 2.0 világában" - fejtegette Kevin Lynch, az Adobe alelnöke és főtervezője.

Az idén júniusban megjelent Flash Player 9 az ActionScript 3.0-ás verzióján alapul, maga a szoftver a becslések szerint 700 millió számítógépen és hordozható eszközön található meg. Kiemelik, hogy mindez az eddigi legnagyobb hozzájárulást jelenti a nyílt projekthez, amely lehetővé teszi az AJAX stílusú webfejlesztés és a Flash ötvözését. A kezdeményezés első eredményei a mostani nyilatkozatok szerint legkorábban 2008 első felében jelentkezhetnek, mégpedig a Firefox egyik következő verziójában.

Az Adobe várhatóan a ma kezdődő Web 2.0 Konferencián jelenti be a lépést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások