Nagyon vadon - ez az idei mélypont

Nagyon vadon - ez az idei mélypont

2006. november 10. 09:35, Péntek
A dömpinggyártásból előbukkanó középszerű animációs filmek közé mindig beúszik egy-egy drágakő. De minden évben akad egy, amelyet csak bottal biztonságos megpiszkálni és megtekintésre nem ajánlott.

Tavaly a Vad galamb volt az a számítógépes animációs film, amely nem elég, hogy gagyi grafikájával mérgezte a gyerekeket és a gyermeklelkű felnőtteket, hanem még a történetével is csomót kötött a gyanútlan néző józan eszére. Mert hát mit is lehet gondolni egy háborús rajzfilmről? Hogy a folytatásban majd a koncentrációs táborok következnek? Elhibázott koncepció volt, mese nincs, meg is bukott - a magyar gyermek pedig inkább Vili, a verebet vesz a DVD-boltok turkálójában 999-ért, mert az szerinte a hülyének is megéri.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Elbaltázott próbálkozásból idén sincs hiány, bár a nézettségi adatok és a visszajelzések alapján azért felszalad a kritikus zokniján is a szem, mert bizony eléggé pozitív a film megítélése. Amerikában már majdnem 100 milliónál tart a Sony első CGI-próbálkozása, az ítészeknek meg majdnem a fele pozitívan ítéli meg a filmet - szemben például az SG-n megdicsért Patatanya című dőreséggel, mely hibái és az egy az egyben történő sztorikoppintása ellenére is kellemesen agyament és szórakoztató volt, mégsem jött be a kényes ízlésű népnek. Hiába, no. Ízrések és protonok.

Nem úgy a Nagyon vadon. Baromság már maga a cím is, ki tudja, hogy mire utaltak - talán az eredeti cím tükörfordítása, vagyis a Vadászidény gyermektaszító lenne? Mert végre egy sorozat, mely kvázi amerikai Vukként arról szól, hogy a csúnya ember állatokat akar ölni, akik jól megmutatják a simabőrűeknek, hogy nem úgy van az és elkergetik őket. Vagy nem. De ha el is kergetik, akkor majd egy másik területre mennek át pár mérfölddel odább és ott lövik halomra az aranyosabbnál aranyosabb nyuszikat, hódokat, mókusokat és ne adj isten, medvéket. Vajon ez kell a gyermeknek? (Mert a felnőttek végre nem kapnak semmi személyre szabott pakkot, nem idéznek híres filmeket az állatok, nem szórják tele párbeszédeiket popkulturális utalásokkal és nem parodizálnak semmit. A Nagyon vadon valóban a gyerkőcöknek készült.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történet szerint egy kis vadászfaluban vagyunk - ahova a turista csak azért jár, hogy halomra lődözzön egy csomó erdőlakót - éppen a vadászidény kezdete előtti napokban, ahol egy kedves, bakancsos hölgy lépteti fel garázsban tartott grizzlymedvéjét a közönség előtt helyi látványosságként. Csakhogy egy fatális véletlen folytán a képbe kerül Elliot, a félagancsú és félkegyelmű szarvas és azonnal felbolydulást okoz szegény macink, Boog életében. (A Nagyon vadonban nincs magyarítás, a medve maradt "Búg", ellentétben a már említett Patatanya Atis-ával, aki Otis volt az eredetiben.) Az eredmény: a házimedvét száműzik a vadonba, ahol bizony az életért meg kell küzdeni.

Közhelyes, persze. Ez nem baj, hiszen bár mi tudjuk, hogy mi lesz a vége, a gyerek még jól szórakozik. A film rájuk van szabva, hiszen a klasszikus Stan és Pan-os hasraesésekre épít. Sőt, még kakihumor is van, nem mindennap látunk ugyanis perceken át székelni egy medvét. Ezeken, és némi erőszakos, szinte háborúra emlékeztető momentumon túllépve azonban nincs mit élvezni a Nagyon vadonon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy hosszadalmas és unalmas mesét kapunk, ami sajnos még tanmesének sem fogható föl a mondanivaló hiánya miatt - pedig ha már nem szórakozik az ember, legalább egy velős alkotást remélne. De nem. Se füle, se farka jelenetek, pár jól eltalált karakter, pár jobb poén és rengeteg öngól. Sajnos a grafikától sem fordul az ember a széke alá, valahogy az egész roppant költségkímélőnek tetszett, egyedül az állatok szőrzete az, amire lehet csettinteni. Pont a legnehezebb rész sikeredett a legerőteljesebbre, csak kár, hogy az összes pénzt szőrözésre költötték.

Nem baj, ilyen animációs film is kell - egy legrosszabb törvényszerű, hogy adódik a sok közül. A srácok minden fennhéjazó kritikusi nyavalygás ellenére is élvezni fogják, a felnőttek pedig tűrnek és közben azon gondolkodnak, hogy mikor fogja végre a gyerek kinőni ezt a műfajt. Mert még középszerből is megárt a sok.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Nagyon vadon (Open Season)
magyarul beszélő amerikai animációs film, 99 perc, 2006

Rendező: Roger Allers, Jill Culton, Anthony Stacchi
Forgatókönyvíró: Steve Bencich, Ron J. Friedman
Zeneszerző: Ramin Djawadi
Vágó: Pam Ziegenhagen

Szereplők:
Kállóy Molnár Péter (szinkronhang)
Csőre Gábor (szinkronhang)
Reviczky Gábor (szinkronhang)
Gubás Gabriella (szinkronhang)
Józsa Imre (szinkronhang)
Nagy Ervin (szinkronhang)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások