A számítógépes játékok butítják a fiúkat

A számítógépes játékok butítják a fiúkat

2006. november 8. 18:43, Szerda
Németországban a fiúk iskolai teljesítménye évek óta romlik a lányokéhoz képest: a kutatók más okok mellett a túlzott média- és számítógépjáték-fogyasztást teszik ezért felelőssé, s a feltételezést most az alsó- szászországi kriminológiai intézet tanulmánya is megerősítette.

A Bayerischer Rundfunk, a bajor közszolgálati tv és rádió internetes portálján olvasható beszámoló szerint az erőszakos játékok erősítik az agresszivitást, és kifejezetten butítanak. A játékokban az ellenfelet motoros fűrésszel vagy baltával kell feldarabolni, el kell gázolni, vagy szögeket kell a fejébe lövöldözni, esetleg a fejét a forró olajjal teli fritőzbe dugni.

Aki azt hinné, hogy az ilyen és ehhez hasonló brutális ábrázolások be vannak tiltva Németországban, az nagyon téved, 16 éves kor felett bárki megvásárolhatja ezeket a játékokat, azonban már jóval kisebb gyerekek is játszanak ezekkel. Christian Pfeiffer kriminológus tanulmánya szerint a tíz éves korú fiúk fele olyan játékokkal játszik, amit csak 16 éves kor felett szabadna megkapniuk. 15 éves korban több mint 80 százalék játszik 18 éven felülieknek engedélyezett játékkal.

Mindennek közvetlen hatása van az iskolai teljesítményekre is: azok a tízéves fiúk, akiknek saját játékkonzolja van, németből, matematikából átlagosan fél jeggyel rosszabbul teljesítenek, mint azok, akiknek nincs játékkonzolja. Ez derült ki az úgynevezett PISA- vizsgálatok során is: ahol saját játékkonzol volt a gyerekszobában, rosszabb lett a tanulmányi eredmény.

Pszichológusok szerint nemcsak arról van szó, hogy a gyerekek a játék miatt kevesebb időt fordítanak a tanulásra, hanem arról is, hogy a számítógépes játék a gyerek fejében egyszerűen törli a rövid távú memóriából az iskolában délelőtt tanultakat, az "erőszak-orgia" ugyanis olyan érzelmi erővel hat, hogy kimossa az agyból az érdektelenebb dolgokat.

A lányok ezzel szemben nem érdeklődnek az erőszakos játékok iránt, ha mégis leülnek a gép elé, akkor szociális jellegű játékokkal játszanak. Általában jóval kevesebb időt töltenek a monitor előtt, ezt jól tükrözi a német gyerekszobák felszereltsége is. A fiúk 38 százalékának van valamilyen játékkonzolja, míg a lányoknál ez csak 16 százalék - olvasható a bajor közszolgálati tévé és rádió portálján.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások