Kiscsávó - A fekete humor gyöngyszeme

Kiscsávó - A fekete humor gyöngyszeme

2006. november 22. 21:26, Szerda
Klasszikus pronyóhumor - ezt kínálja a Wayans-testvérek legújabb komédiája, mely aztán nem ismer sem istent, sem embert.

Ismét egy film, melynek hatására pajkosan megborzolhatjuk az alkotók buksiját, hiszen mindig örömmel látjuk azokat a próbálkozásokat, melyeknél azt kapjuk, amire tényleg számítunk. Nézzük a sztorit vázlatosan. Adva van egy meglehetősen mélynövésű bűnöző (76 centi), Calvin, aki nemrég szabadult. Játsza egy mélynövésű színész, akinek a fejére applikálták Shawn Wayans fejét. És adva van egy középosztálybeli fekete pár, akik gyermekre vágynak.

Eljön a klasszikus utolsó balhé ideje, amely balul sül el (természetesen) és Calvin egy nagy gyémántot hogy hogy nem, a házaspár táskájába rejt. A cél: visszaszerezni a követ. A megvalósítás eszköze: a börtöntetkókkal rendelkező Calvin kisbabának adja ki magát és mózeskosárban a pár lábtörlőjére viteti magát. És innen kezdetét veszi a fékeveszett bolondozás. Vagyis csak venné kezdetét, ahogyan azt a Móricka feat. Wayans Bros. formáció elképzeli.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Kiscsávó tipikusan egy sötét, izé, fekete humorú film, ahol is a feketét ezúttal négerhumorként kell érteni. Mennek a laza dumák (angolosok előnyben, mert a felirat csak a józsefvárosi Dopeman-kompatibilis szlenget ismeri, úgy tűnik), kapunk rappes utalásokat és mindenféle YO!-fajta beat-alapú nótát. Meg persze poénokat - olvasom az alkotók nyilatkozatát. Humor, ha már filmvígjátéknak mondják a Kis csávót. Ööö, igen, a humor. Volt benne, valami rémlik. Nem bántásból, de a Kiscsávó tipikusan a humor prosztó (vö. bunkó) válfaját képviseli, természetesen jókora altáji kisegítéssel, szóval nem kell félnünk az áthallásos, csak negyedikre leeső beszólásoktól.

A pisi-kaki-szellentés szentháromságot viszonylag hamar kipipálhatjuk a filmben, és ha vevők vagyunk rá, akkor meg is kacaghatjuk a hangmérnökök által kiizzadt, állítólag 100 önként jelentkező végeredményéből összekevert effekteket. Ezután felkészülhetünk a következő menetre, amikor is jön a "harmincon túli szereplő anyatejet szopizik" és a vonat és az alagút hasonlattal felvezetett "lázmérő premier plánban való feldugása a végbélbe" opus. Egyszerű, de nagyszerű a Wayans-tesók üzenete, nem igényel különösebb iskolai végzettséget a poénok dekódolása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fentiek alapján gondolom a többség le tudja vonni a következtetést, hogy mennyire nézős a film. Segítek: semennyire. Nem a témán, hanem inkább az ötlettelenségen és a megvalósítás sekélyességén bukik el a Kiscsávó, pedig a prosztóhumort is lehet nagyon jól művelni, az altáji viccekkel is lehet jól sáfárkodni. Emlékezzünk csak az ausztrál gyöngyszemre, az Agyatlan apartmanra, vagy a jóval kommerszebb Amerikai pite szériára, melyet ugyan lehet utálni, viszont el kell ismerni, hogy népes rajongótáborral bír. Sajnos a Wayans-tesók nem tudtak átlépni az árnyékukon, a tavalyi hasonszőrű, "néger zsaruk fehér csajnak öltöznek" komédiájukat a Kiscsávó iszonyatosan alulmúlta. Megtekintés csak saját felelősségre. Aki némi gátlástalan durvulásra vágyik, az talán nem fog csalódni.

A legszörnyűbb egyébként az a filmben, hogy bizonyos pontokon önmagát is komolyan veszi. Ki hinné, de bizony jókora érzelgősség is szorult a készítőkbe, amit ki is okádnak magukból, ezzel is bizonyítva, hogy ezúttal egy igazi családi moziról, egy egész famíliának szóló és komoly üzenetet hordozó pisi-kaki komédiáról van szó. Hiszem, ha kimaradt volna a szájbarágós üzenet és a tanulságra kihegyezett finálé, akkor nem értékelhetetlen lenne a film, hanem mindössze nagyon rossz. Így viszont összhatásilag elégtelen. Azt a pár jó beszólást és poént, amit sikerült Wayans-éknek összehozniuk, hallgassuk meg inkább a haveroktól.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Kiscsávó (Little Man)
színes amerikai filmvígjáték, 90 perc, 2006

Rendező: Keenen Ivory Wayans
Forgatókönyvíró: Keenen Ivory Wayans, Shawn Wayans, Marlon Wayans
Zeneszerző: Teddy Castellucci
Operatőr: Steven Bernstein
Vágó: Nick Moore, Michael Jackson

Szereplők:
Marlon Wayans (Calvin)
Shawn Wayans (Darryl)
Kerry Washington (Vanessa)
Chazz Palminteri (Walken)
John Witherspoon (Pops)
Tracy Morgan (Percy)
Alex Borstein (Janet)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások