Részletek az emsdetteni ámokfutásról

Részletek az emsdetteni ámokfutásról

2006. november 21. 21:43, Kedd
Fokozatosan egyre több apró mozzanatra derül fény a tegnapi emsdetteni iskolai vérengzéssel kapcsolatban. Az elkövető ha nem is tudatosan, de készült a bűncselekményre, erre számos internetes bizonyíték van.

Mint ismeretes, hétfő délelőtt lövöldözni kezdett egy fegyveres férfi a holland határhoz közeli Emsdetten német városának egyik iskolájában. Az elkövető több fegyvert és házi készítésű bombát is magával vitt. Látszólag ok nélkül kezdett lövöldözni, összesen 37-en sérültek meg, közülük hárman súlyosan és 16 sérült rendőr. A rendőrség kommandósokat küldött a helyszínre, hogy megfékezzék az ámokfutót, aki egyébként egykor maga is az iskola tanulója volt. Később kiderült, hogy a fiatalember minden bizonnyal öngyilkos lett.

A tudósítások megrázták a világot. Egyre gyakrabban fordul ugyanis elő, hogy többnyire az Egyesült Államokban, de sajnos már Európában is hasonló vérengzésekre kerül sor. De ki is volt Sebastian B., ez a 18 éves német fiatalember?


Önarckép Sebastian honlapjáról

Az már most világos, hogy valamilyen szinten tudatosan készült a tettére. Erre utal, hogy a nyomozók két kézifegyvert, egy kiskaliberű lőfegyvert és a hozzájuk tartozó lőszereket találtak nála, ezenkívül három csőbombát erősített a testére. További öt csőbombát egy hátizsákban vitt magával. Az iskola közelében parkoló autójából négy másik csőbomba, 3 Molotov-koktél és egy machete is előkerült. A házkutatások során a rendőrök a szobájában több bizonyítékot is találtak arra, hogy robbanószerek létrehozásával kísérletezett. Ott lefoglaltak még egy gázpisztolyt és egy légpuskát is.

Tudni lehet, hogy az online világban ResistantX néven felbukkanó fiatalember a fegyvereket az interneten szerezte be. A nyomok többek között a darmstadti Egun GmbH-hoz vezettek, ahol összesen 13 fajta, például előltöltős, vadász- és paintballfegyvereket is lehet vásárolni. Sebastian B. tagja volt egy Tactical Airsoft Team Emsdetten nevű csapatnak, amelyik rendszeresen paintballozott. A cégnél 2003. márciusa óta vásárolt. Az emsdetteni ámokfutó összesen tíz alkalommal vásárolt az Egun GmbH-nál, az első vásárlására tavaly márciusban, az utolsókra október 9. és november 5. között került sor.


Sebastian 11 diákot, egy tanárt és 16 rendőrt megsebesített, majd végzett magával

Megdöbbentőek a folyamatosan nyilvánosságra kerülő felvételek is. Többségük már régóta rögzített anyag, ami elérhető is volt az interneten, de eddig senki sem tulajdonított nekik nagy jelentőséget. Az egyik videón például a kamera a lakást mutatja. Minden békés, csendes, egyszer csak feltárul az egyik ajtó és kirohan rajta a fekete kabátot viselő Sebastian B. A belső zsebéből kihúz egy fegyvert és hadonászni kezd vele. Végül láthatóvá válnak különböző bombakészítési leírások, majd egy erdős részen maga a robbantás is. A MyVideo nevű portálon korábban elérhető felvétel címe: "Valamikor 2004-ben, a rendező és a szereplő maga ResistantX".

De még sokkolóbbak fórumbejegyzései, melyekből kiderül, hogy tettét már 2004-ben beharangozta. Néhányan megpróbálták lebeszélni őrült terveiről, de senkinek sem sikerült. A Beratungsnetz nevű oldalon 2004. június 26-án teszi a következő kijelentést: "Azok számára, akiknek még nem világos: ámokfutásról van szó! Magam sem tudom hányadán állok, nem tudom, hogyan tovább, kérlek, segítsetek!"

2006. január 4-én látszólag már minden rendben volt vele: "Mit is mondjak, jobban vagyok. Most járom a tizediket, úgy gondolom sikerülni fog. Utána minden bizonnyal megyek a seregbe, majd meglátom, hátha ott kitanulhatok egy szakmát" - tanúskodik a bejegyzése.

Ennek ellenére volt még egy utolsó figyelmeztető jel. Öt hónappal ezelőtt ugyanis ResistantX nyilvánosságra hozott a YouTube-on egy zenei videót, amit a Columbine High Schoolnál 1999. április 20-án elkövetett vérengzés áldozatainak és elkövetőinek emlékének ajánlott. Ám senki sem kapcsolt... Önmagáról ugyanakkor úgy vélekedett: "Nagyon érdeklődöm minden fegyver iránt, de semmilyen körülmények között sem akarok egy hobbirambó vagy egy szabadidőterminátor lenni."

Németországban azonnal újra felerősödtek azok a vélemények, amelyek szerint végérvényesen be kell tiltani a lövöldözős és az erőszakos játékokat. A mozgalom élére Uwe Schünemann alsószászországi belügyminiszter és több más politikus, illetve pedagógus állt. A célok között szerepel az ilyen véres játékok létrehozásának és terjesztésének egyaránt való tiltása. Előbbit meglehetősen nehéz lesz elérni, hiszen a programok zöme külföldön készül.

Wolfgang Bosbach, a CDU parlamenti frakciójának alelnöke szintén a Counter Strike és más játékok azonnali betiltását követelte. "Amennyiben bebizonyosodik, hogy az elkövető hosszú időn át játszott ilyen programokkal, akkor haladéktalanul cselekedni kell" - mondta a politikus. Az ötletet támogatta többek között Josef Kraus, a Német Tanárszövetség elnöke és Jörg Schönbohm brandenburgi belügyminiszter is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások