Hetedszer versenyeztek a nagymamák

Hetedszer versenyeztek a nagymamák

2006. november 27. 14:07, Hétfő
A hétvégén újra együtt versenyeztek, játszottak a nagyszülők és az unokák az Informatikai Érdekegyeztető Forum (Inforum) szervezésében megrendezésre került immár 7. Unoka -Nagyszülő Informatikai Versenyen. A felfokozott érdeklődésre való tekintettel, a magyar informatikai szakma ernyőszervezete ebben az évben negyedszer rendezte meg ezt a versenyt.

Az Inforum célja az információs társadalom kialakítása, az informatikai felhasználók érdekvédelme és a digitális szakadék áthidalása Magyarországon. Ezek megvalósításának egyik eszköze az Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny, amelyet 2003 óta rendez meg. Az Inforum szerint változnia kell az idősebb emberekről alkotott társadalmi nézetnek, mert változik az idősek társadalmi önképe is. Az a negatív beállítódás, hogy az idősek, a nagyszülők generációjának zöme elesettekből áll, és problémáik kezelése megoldható a nyugdíj-, a szociális-, vagy a gyógyszerár-kérdés "rendezésével" már nem tartható tovább. A cél kettős: az idősebb generációk megnyerése az információs társadalom számára, s ezáltal életminőségük szinten tartása és emelése.

Az elmúlt évek során a versenyen résztvevők, illetve regisztrálók száma folyamatosan növekedett az Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyeken. A regisztráló párosok száma 2003-tól az idei őszi fordulóig összességében meghaladja a 800 párost, míg a versenyen elindult párosok száma közel 600.

A versenyre jelentkezhetett minden 14. életévét még be nem töltött és fiatalabb, de 5 évesnél idősebb gyermek, legalább 50 éves (déd)-nagymamájával és (déd)-nagypapájával párban, amennyiben nem voltak a korábbi Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek 1-3. helyezettje között. A verseny során egy szaktanárok által összeállított, az alapműveltség témaköreit érintő feladatsort kaptak a versenyzők, amelyet az internet segítségével oldhattak meg. A feladatok megoldására 1 óra állt rendelkezésre.

A VII. Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyre a versenykiírás szabályai alapján a regisztráló párosok száma már verseny előtt egy hónappal elérte a maximális (122) létszámot. Díjazásban részesült: 1 első, 2 második, 3 harmadik legtöbb pontszámot elérő páros. Különdíjat kapott: a legidősebb és a legfiatalabb versenyző és a legtávolabbról érkezett is.

A VII. Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny statisztikái szerint a nagyszülők között több a nagymama 58%, az unokák között jóval több a kisfiú 57%. Érdekesség, hogy a versenyzők lakhely szerinti megoszlása szerint Nyugat-Magyarországról 24%, Kelet-Magyarországról 6%, Közép-Magyarországról 13%, Pest megyéből 57%-ka érkezett a versenyzőknek. A nagyszülők között 50-55 éves korig 15, 56-60 éves korig 34, 61-65 éves korig 25, 66-70 éves korig 23 és 71 éves kor felett 20 fő versenyzett. A legidősebb versenyző 79, a legfiatalabb 6 éves volt. A versenyen több nagycsalád is részt vett, néhány családból 3 versenyzőpáros is indult.

A sikerhez hozzájárultak a verseny mögé felsorakozott szervezetek, cégek, melyek közül nem egy már verseny kezdete óta fontosnak tartja, hogy az idősebbek információs társadalomba történő integrációja, ne csak megoldhatatlan gondolati problémaként vetődjön fel, hanem valódi gyakorlattal támogassa azt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások