Amerikai tiltakozások a semleges internetért

Amerikai tiltakozások a semleges internetért

2006. november 29. 22:13, Szerda
Továbbra sem csitulnak a kedélyek az Egyesült Államokban. A vita tárgya ezúttal is a semleges internet ügye. Ezúttal a Michigan állambeli Lansing városában demonstráltak a SaveTheInternet nevű csoport tagjai.

Az akció apropóját az adta, hogy a michigani szenátus energiaügyi és technológiaügyi bizottsága a napokban tárgyalja az úgynevezett Michigan Video Franchising törvényt, amely éles vitát váltott ki. A SaveTheInternet, a Google, a Yahoo, az Amazon, a Microsoft és az eBay képviselői szerint amennyiben elfogadják a jogszabályt, úgy veszélybe kerülhet a jövőben az internet semlegessége.

Ezzel szemben az Internet Innovation Alliance nevű szervezet tagjai, köztük az AT&T, a Level 3, az Information Technology Alliance of America, az American Conservative Union és néhány európai távközlési konszern, például a Deutsche Telekom üdvözölték a törvényjavaslat bizottsági tárgyalását. Ezek a cégek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a hatalmas összegekbe kerülő infrastruktúráik költsége megtérüljön és ezért hajlandóak lennének akár plusz díjakat is kiszabni az előfizetőkre. De szóba került az is, hogy a gyorsabb internethozzáféréseket felár kifizetéséhez kötnék.

A törvény lehetővé tenné, hogy a nagy cégek is beléphessenek a michigani kábeltv- és IPTV-piacra és háttérbe szorítsák a kisebb szolgáltatókat, vagy figyelembe se vegyék őket a partneri szerződések megkötésekor. A tervezet jogszabály ezenkívül az egész állam területére kiterjedő licencet biztosítana például az AT&T számára, ezáltal az óriáscég előnyökhöz juthatna. "Amennyiben az előterjesztést elfogadja a szenátus, akkor a fogyasztóvédelmet elfelejthetjük. Az AT&T saját maga választhatná ki, hogy mely területeken akar szolgáltatni és melyeken nem és ezzel párhuzamosan teljesen megszűnne a semleges internet" - nyilatkozta Frannie Wellings, a Freepress nevű civil szervezet munkatársa.

A semleges internetért mozgalomhoz egyébként eddig számos civil szervezet csatlakozott, köztük van például a National Association of Telecommunication Officers and Advisors michigan részlege, a Consumer Federation of America, az Alliance for Community Media és a Grand Rapids Community Media Center.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások