Jövőre csökkenhet a Blu-ray hiány

Jövőre csökkenhet a Blu-ray hiány

2006. november 30. 16:24, Csütörtök
A szabványt támogató olvasók és írók jelenleg az egyik legfontosabb komponens, a kéklézer-diódák gyártási problémái miatt késlekednek. Ez a hiány a gyártó cégek szerint legkorábban jövőre enyhülhet.

Tajvani források arról számoltak be, hogy a két legjelentősebb szereplő, a Sony és a Nichia a közeljövőben növelni fogja a termelést, a Sharp pedig újdonsült csatlakozóként dobhat az eddigi eredményeken. A hiány gyors megszüntetéséhez azonban ez sem lesz elegendő, a Sony ugyanis főleg saját igényeit igyekszik kielégíteni a PlayStation 3 megjelenését követően, a Nichia pedig egyelőre a selejtek túl magas arányával küszködik, ami a gyártástechnológia további finomításával küzdhetnek csak le.

A korábban már előre jelzett hiány tehát egyelőre nem oldódik fel, a Blu-ray tábor támogatói továbbra is kénytelenek kedvezőtlen pozícióból felvenni a versenyt a konkurens HD DVD élcsapatával. Itt a Sharp nyújthat némi segítséget, amely a hónap elején jelezte, hogy az első időszakban havi 150 ezer diódát gyártanak le, kizárólag a Blu-ray olvasókban történő felhasználásra. A Sony kapacitásnövelése ez idő alatt szinte teljes mértékben saját igényeiket hivatott fedezni, mégpedig annak érdekében, hogy márciusra leszállítsák a tervezett 3 millió PS3 konzolt.


Arról sem a Sony, sem a Nichia nem volt hajlandó részleteket elárulni, hogy pontosan mennyivel növelik a termelést. A szakértők várakozása szerint mindenesetre 2007-ben nagymértékben csökkenhet a jelenlegi hiány, vagyis lassan normalizálódik a helyzet. A Sony különösen kényes helyzetbe került, hiszen a legfrissebb becslések szerint mindössze 200 ezer darab készüléket szállítottak le az USA-ban a korábban ígért 400 ezer helyett. Erről Larry Probst, az Electronic Arts elnöke beszélt egy sajtótájékoztatón, mások pedig azon véleményüknek adtak hangot, hogy a kialakult hiány miatt a vásárlók is a Nintendo üdvöskéjét részesítették előnyben.

A Sony egyébként decemberben szállítja le a második sorozatot a tengerentúlon, amely ígéreteik szerint már mentes lesz a megjelenítési és kompatibilitási problémáktól.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások