Aradi NASA-hacker a vádlottak padján

Aradi NASA-hacker a vádlottak padján

2006. december 5. 12:41, Kedd
Egy aradi férfit vádolnak több mint 150 amerikai állami számítógép feltörésével. A Los Angeles-i ügyészségi iroda állítása szerint a 26 éves román állampolgár a WhiteHat Team nevet viselő hackercsoport fejeként végezte ldásos tevékenységét.

A csapat vélhetően pusztán a hírnév kedvéért hatolt be a világ legbiztonságosabbnak tartott rendszereibe - értesült a CNet. "Faur a jelek szeirnt a hivatali gépekbe történő betörést követően a feltört gépek képernyőin dicsekedett tettével" - áll az ügyészség közleményében. A bandavezért összeesküvéssel és kilenc rendbeli számítógépes behatolással vádolják. A hírek szerint amennyiben minden vádpontban bűnösnek találják, úgy 54 év szabadságvesztés is várhat rá. Az ítélethozatal évekig is elhúzódhat.

"Következő lépésként kiadatását kérjük Romániától. Ugyan az USA és Románia között van kiadatási egyezmény, ám ez a folyamat akár két évig is eltarthat. Az pedig hosszú idő" - foglalta össze a helyzetet Brian Hoffstadt, az ügyben eljáró ügyész. A feltört számítógépek között a NASA sugárhajtás-kutató központjának, a Goddard Űrrepülőközpontjának, a Sandia Nemzeti Laboratóriumának, valamint az USA Haditengerészeti Obszervatóriumának gépei is megtalálhatóak voltak - írj az Inquirer.

A támadást szenvedő PC-k űrrepülőgépekről gyűjtöttek és dolgoztak fel adatokat. A betörések miatt újra kellett építeni a rendszereket, így a tudósok és mérnökök arra kényszerültek, hogy manuálisan kommunikáljanak az űrrepülőkkel. Ez 1,36 millió dollár veszteséget okozott a NASA-nak, és majd 100 ezer dollárt az Energetikai Minisztériumnak, illetve a haditengerészetnek. A közelmúltban egyébként többen is a vádlottak padjára kerültek NASA-gépek feltörése miatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások