A BitTorrent saját klienst vásárolt

A BitTorrent saját klienst vásárolt

2006. december 11. 10:41, Hétfő
Megkezdte a komolyabb terjeszkedési fázist a pereket eddig megúszó, fokozatosan a legális letöltések felé forduló BitTorrent, amely felvásárolta az egyik legnépszerűbb klienst.

Ez pedig nem más, mint az uTorrent, amely kis méretével és egyszerű, gyorsan elsajátítható kezelőfelületével hamar meghódította a letöltők szívét. Az akvizíció célja a hivatalos álláspont szerint egy minden tekintetben a legjobbnak minősülő kliens létrehozása, ezt azonban többen úgy értelmezhetik, hogy a fejlesztés teljes mértékben a kiadók és a jogvédő szervezetek által jóváhagyott tartalmak irányába tolódik el.

A közös bejelentésben mindkét fél ígéretet tett arra, hogy a megállapodás minden szempontból a felhasználók érdekeit szolgálja majd. A részletekre ugyan nem tértek ki, mindössze annyit árultak el, hogy a BitTorrent vezetése - így személyesen Bram Cohen - számára vonzó volt a szerintük nagyszerűen megírt program, annak letisztult kezelőfelülete, valamint az alapvetően kis méret, amely 1 MB körül alakult. Nem mellékes szempontok ezek, hiszen az uTorrent éppen erre építve hódította meg a felhasználókat, és vált 2004-es megjelenése óta az egyik legnépszerűbb klienssé.

A közleményből kiderül, hogy a BitTorrent által elérhetővé tett legális tartalmak - amelyekről nemrég állapodtak meg több filmstúdióval és televíziós társasággal - az uTorrent részévé válnak, mégpedig olyan módon, hogy ez nem jelent majd változást a felhasználói élményben. A hangsúlyt ez utóbbi kitételre helyezik, aláhúzván, hogy a kliens rajongóinak nem kell drasztikus változásokra számítaniuk, ez viszont azt sugallja, hogy nem próbálják meg korlátozni az eddigi módszereket, vagyis folytatódhatnak az ellenőrizetlen letöltések.

Az egyelőre még a jövő kérdése, hogy a megállapodás hogyan befolyásolja majd a kliens fejlesztését. Az biztosra vehető, hogy egy esetleges korlátozás nagyban csökkentené az uTorrent népszerűségét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások