Mozart összes műve az interneten

Mozart összes műve az interneten

2006. december 12. 11:59, Kedd
A Mozart születésének 250. évfordulóját ünneplő egész éves rendezvénysorozat érdekes bejelentéssel zárult: a mester összes művét, eredeti kottáit és iratait összefoglaló mű immár a világhálón is elérhető.

A Nemzetközi Mozart Alapítvány ugyanis - némi amerikai segítséggel - külön oldalt indított az eredeti dokumentumok digitális változatával, amelyek immár szabadon hozzáférhetők. Böngészhetünk, keresgélhetünk a mintegy 24 ezer oldalnyi zenei anyagban, egyes szimfóniákat, áriákat, vagy akár mindössze egyetlen sort kiemelve. Az internetes gyűjtemény rögtön felkeltette a felhasználók érdeklődését, az oldal csak időszakosan elérhető.

"Mintegy 45 ezer látogatót regisztráltunk az első két órában... kétségtelenül nem számíthattunk ekkora érdeklődésre" - jelentette ki Ulrich Leisinger igazgató a Reutersnek adott interjújában. Elmondása szerint az eredeti dokumentumok mellett rengeteg kiegészítő anyagot, kritikákat, tanulmányokat, elemzéseket is olvashatunk a gyűjteményben, amely gyakorlatilag a Barenreiter kiadó által megjelentetett "New Mozart Edition" digitális változata.

A kezdeményezés amerikai segítséggel valósult meg, a Los Altos-i Packard Humanities Institute ugyanis 400 ezer dollárt szedett össze, amivel rendezték a számlát a digitális kiadásért a Barenreiterrel, biztosítva ezzel, hogy nem kell szerzői jogi kifogástól tartaniuk a jövőben.

A több mint 600 teljes művet magába foglaló oldal azonban csak az első lépés, Leisinger ugyanis hangsúlyozta, szeretnék több más kiadót, csoportot is meggyőzni arról, hogy tegyék lehetővé a nagy jelentőségű gyűjtemények digitális változatának megjelenését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások