Európa legnagyobb filmstúdiója Prágában

Európa legnagyobb filmstúdiója Prágában

2006. december 15. 15:45, Péntek
A prágai Barrandovban átadták Európa legnagyobb, összesen négyezer négyzetméter összterületű hangszigetelt filmstúdióját. A Max névre keresztelt, három részre tagolható stúdió kilenc hónap alatt készült el, mintegy 200 millió cseh korona (csaknem 2 milliárd forint) ráfordítással - írta a Mladá Fronta Dnes.

"A stúdió eredeti belmagasságát 12 méterre tervezték, azonban a Sony Pictures javaslatára megnövelték, így végül 14 méter lett" - mondta a lapnak Petr Polednák, a stúdió kereskedelmi és marketingigazgatója. A tavaly 650 millió cseh koronás forgalom mellett 50 millió korona nyereséget produkáló Barrandovba csak úgy özönlenek a megrendelések. Az újság szerint a következő hat hónapra teljesen megteltek már a stúdiók, beleértve a Barrandovot övező kisebb termeket és a volt üzemcsarnokokat is, ezért néhány amerikai forgatócsoport kénytelen volt továbbállni Bukarestbe.

"Éppen a nagy érdeklődésre való tekintettel láttunk neki a minden eddiginél nagyobb filmstúdió megépítésének" - közölte Tomás Chrenek, a Barrandov vállalatot birtokló öt tulajdonos egyike, a Moravia Steel acélmű társtulajdonosa, aki szerint a beruházás hét éven belül megtérül. Chrenek szerint az áraik csak mérsékelten emelkednek. Az új stúdió első nagy produkciója a Narnia krónikái című misztikus film második része lesz. A producerek már most dicsérik az új létesítményt. Bármilyen produkció igényeit kielégíti - mondta Guillermo del Toro rendező, aki itt forgatta a Hellboy című filmjét, amelynek második epizódját már Budapesten tervezi felvenni.

Az elmúlt években Csehországban forgattak - részben vagy egészben - olyan mozifilmeket, mint például a még be nem mutatott Young Hannibalt, vagy az új Bond filmet, a Casino Royale-t, a Twist Olivért, a Hellboyt, a Van Helsinget, az Alien vs. Predatort, A Bourne-rejtélyt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások