Új divat a mobil készülékek tisztítása

Új divat a mobil készülékek tisztítása

2006. december 30. 09:40, Szombat
A billentyűzetek előszeretettel gyűjtik össze a szennyeződéseket, ezt a problémát mindenki különböző módon igyekszik megoldani.

A szakemberek szerint egy vécéülőke gyakran higiénikusabb, mint egy billentyűzet. Ezzel a megállapítással elsőre talán vitába lehetne szállni, ám ha jobban belegondolunk, van valóságalapja. Sokan esznek vagy isznak a billentyűzetük fölött, de a morzsákon vagy italcseppeken kívül számos baktérium is befészkelheti magát a klaviatúrába. Nem jobb a helyzet más készülékek, például a mobiltelefonok esetében sem.

Dél-Koreában például már paranoiásnak tűnő módszerekkel igyekeznek úrrá lenni a problémán. A világon elsőként és minden bizonnyal jó darabig egyedülálló módon már kaphatók különleges, szennyeződés felkerülését gátló réteggel ellátott mobil készülékek. Sőt, egyre több a mobiltelefon-tisztító állomás is, ahol nagynyomású levegővel, baktériumölő permetekkel és sugárzással, valamint mobiltelefon-parfümmel (!) igyekeznek megtisztítani az eszközöket. A megoldás hallatán alighanem sokan elmosolyodnak és igazuk van.

Nálunk az ilyesmi még elképzelhetetlen. Jan Chipchase, a Nokia finn mobiltelefon-gyártó cég fejlesztője viszont nem mindennapi felvételeket közölt Future perfect nevű blogjában. Jelenleg már a Motorola és a Samsung is piacra dobott Dél-Koreában különleges, baktériumtaszító réteggel ellátott mobil készülékeket, azonban ennek ellenére a helyiek valósággal pánikba esnek az esetleges fertőzés gondolatától is.

A gyártók persze igyekeznek meglovagolni a hisztériát. A Motorola például egy olyan szabadalmi eljárást védetett le, amely szerint a jövőben a vállalat összecsukható termékei 250 nanométeres hullámsávú ultraviola fény segítségével képesek lesznek önmagukat teljesen sterilizálni. A Módszer és rendszer a mobil, elektronikus eszközökben való mikrobák számának csökkentésére című dokumentum ezenkívül körülír egy optikai rendszert is, ami képes a sugárzás irányítására. Azért, hogy a sugárzás ne tehessen kárt a felhasználóban, a védelem csak és kizárólag a készülékek összecsukott állapotában működik. Maga a folyamat 3 percet vesz igénybe.

Az új őrület mindenesetre már az Egyesült Államokba is megérkezett. Reméljük azonban, hogy mindez az európai szemmel paranoiásnak tűnő divat hamarosan le fog csengeni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások