A technológia imádatától óv a pápa

A technológia imádatától óv a pápa

2006. december 27. 02:08, Szerda
Saját tudása és a technológiai fejlődés helyett Istenbe kellene helyeznie a tudását a világűr meghódítására is készülő emberiségnek, amelynek egy része a bőség korában is szegénységben él - hangsúlyozta a pápa karácsonyi üzenetében.

Hagyományos karácsonyi üzenetében a pápa elsősorban békét és nyugodt életet kívánt a Föld forrongó gócpontjain élő embertársainknak, de ennél is általánosabb témákra is kitért, amikor arra figyelmeztetett, hogy a technológia túlzott imádata megbosszulhatja magát. Az embernek szerinte továbbra is a Mindenható a mentsvára, nem pedig saját tudása, amely kétségkívül sokat bővült az elmúlt korszakokban.

XVI. Benedek a hívők ezrei előtt megtartott beszédében azt kérdést tette fel, hogy vajon a harmadik évezredben van-e még valamilyen jelentősége a Megmentőnek? Az emberiség, amely elérte a Holdat, javában készül a Mars, a távolabbi jövőben pedig a világegyetem meghódítására, a génállomány java részét is megfejtette, az internet és az interaktív kommunikáció révén pedig az egész bolygót egy globális faluvá varázsolta, jobban tenné, ha továbbra is szem előtt tartaná saját korlátait, és nem bízná magát túlságosan saját kreálmányaira, amelyek ugyanazon korlátoktól szenvednek.

A pápa szerint miközben az ember a 21. század elején saját sorsának kovácsaként tűnik fel, minden korábbinál nagyobb szüksége van lelki támaszra, segítségre, mivel sokan még mindig szegénységtől, éhségtől és háborúktól szenvednek. Embertársaink jó részét sújtják a villongások, a faji és ideológiai ellentétek, a fizikai és lelki terror, éppen ezért egyetértésre, közös munkára és elsősorban párbeszédre van szükség. Az imáját arab nyelven is tolmácsoló Benedek a három monoteisztikus, vagyis az egy istenben hívő vallás, a kereszténység, a zsidó, valamint a muzulmán hit összefogását sürgeti, amely véleménye szerint sok problémára megoldást nyújthat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások