A Power6 és a Cell révén folytatódhat az órajel verseny

A Power6 és a Cell révén folytatódhat az órajel verseny

2007. január 2. 11:22, Kedd
Az IBM és partnerei februárban ismertetik terveiket következő generációs szerverchipjeikről, de az Intel és a Sun sem kívánnak lemaradni, ezért új részletekkel szolgálnak saját fejlesztéseiről.

A San Franciscóban megrendezendő International Solid State Circuits Conference számos érdekes információval szolgál majd az érdeklődőknek, legalábbis a napokban közzétett beharangozó szerint. Az IBM Power6 chipjéről rántja le a leplet, a Sonyval és a Toshibával közösen a második Cellről árulnak el újabb részleteket, ezzel egy időben pedig a Sun, az Intel és számos egyéb gyártó is szolgál némi információval az új jövevényekről. Az előzetes értesülések szerint jövőre folytatódhat az órajelnövelési verseny, legalábbis a szerverek szegmensében, ahol minden eddiginél nagyobb frekvenciákat sikerülhet elérni.

A kék óriás például 4 és 5 GHz közötti órajelet és 700 millió tranzisztort ígér a Power6 esetében, amely a számításérzékeny feladatoknál ennél is nagyobb lehet majd. A fogyasztás eközben 100 watt alatt marad, vagyis ezen a területen is versenyképes marad a jelenlegi csúcspéldányokkal, nem kell attól tartani, hogy a magasabb órajel elviselhetetlen étvággyal jár együtt. Az IBM-Sony-Toshiba hármas közös fejlesztése, a Cell is megkapja utódát, amely szintén előrelépést jelent ezen a területen. A második generáció példányai a 6 GHz-et is túlléphetik, javul a memóriakezelés, a 65 nanométeres gyártástechnológia pedig tűrhető fogyasztást sejtet.

Az Intel saját 80 magos processzorának továbbfejlesztésével készül az eseményre. A chip méretében lecsökkent (303 helyett már csak 275 négyzetmilliméter), órajele 4 GHz, 100 millió tranzisztort foglal magába, teljesítménye pedig eléri az 1,28 teraflopot, mindezt 98 wattos fogyasztással. A "network-on-chip" architektúra egyik legfontosabb feladata annak vizsgálata, hogyan mozgatható több terabájtnyi adat nagy sebességgel az egyes magok, illetve a mag és a memória között.

A konferencián a Sun a Niagara 2 processzorát mutatja be, amely 8 magra és 500 millió tranzisztorra épül. Az AMD négymagos Barcelona sorozatáról beszél majd, amely az Intel négymagosaira lesz a válasz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások