Megérkezett a Hitachi 1 TB-os merevlemeze

Megérkezett a Hitachi 1 TB-os merevlemeze

2007. január 8. 11:06, Hétfő
A Hitachi bemutatta a világ első - kereskedelmi forgalomba kerülő - 1 TB-os merevlemezét - teljesítve ezzel két évvel ezelőtt tett ígéretét.

A cég sajtóközleménye szerint a merőleges rögzítés elvén működő Deskstar 7K1000 háttértároló várhatóan az idei év első negyedében kerül a boltok polcaira, és 399 dollárért (körülbelül 80 ezer forint) lesz megvásárolható.

Ha gyakorlatiasabb szemszögből akarjuk vizsgálni a merevlemez-óriás képességeit, akkor elmondhatnánk, hogy akár 500 darab - normál felbontású - film, 250 óra nagyfelbontású videoanyag, vagy akár 250 ezer óra digitális zene is elfér rajta. A mérföldkőnek számító bejelentés épp a merevelemez 50. születésnapján és 15 évvel azután érkezett, hogy az IT-ipar hírt adott az 1 TB-os határ átlépéséről.

Úgy tűnik tehát, a Hitachinak ha néhány hónappal is, de sikerült megelőznie a Seagate-et, amely a múlt héten számolt be arról, hogy valamikor 2007 első felében piacra dobja saját 1 TB-os - szintén merőleges rögzítéssel dolgozó - merevlemezét. Az eddigi csúcstartó fő vetélytárs, még tavaly áprilisban rukkolt elő 750 GB-os tárolójával, amelyért meglehetősen borsos árat - 559 dollárt - kértek a "gigalomán" felhasználóktól.

"A digitális gyűjteményüket merevelemez tárolni kívánó felhasználók egyre nagyobb kapacitású és egyre megbízhatóbb meghajtókat keresnek" - indokolta a GB-ok utáni hajsza létjogosultságát John Rydning, az IDC merevlemezekre szakosodott piaci elemzője a BetaNews oldalán. Krishna Chander, az iSuppli vezető háttértár-specialistája is egyetért Ryding meglátásával, azonban úgy véli, hogy ezeknek a merevlemezeknek még legalább öt évre van szükségük, hogy megtalálják célközönségüket. A piacelemző cég álláspontja szerint a nem számítógépalapú alkalmazásokban (például a televíziókban) sokkal gyorsabban nő majd a merevlemezek felhasználtsága, mint a PC-k terén.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások