Mégsem jelenhet meg az LG hibrid lejátszója?

Mégsem jelenhet meg az LG hibrid lejátszója?

2007. január 13. 13:53, Szombat
Az LG elsőként mutatta be a Blu-ray és HD DVD formátumot egyaránt kezelő lejátszóját, ám a készülék támogatási problémák miatt jelenlegi formájában nem nyerheti el a DVD Forum jóváhagyását.

Az LG Electronics fejlesztése nagy visszhangot váltott ki a CES-kiállításon, még a Best of CES díjat is elnyerte, ami nem csoda, hiszen a hibrid asztali lejátszó pontot tehet a formátumháború végére. A bemutatót követően nem sokkal azonban kiderült, hogy egy ponton súlyos hiányosságtól szenved az olvasó, ugyanis nem kezeli a HD DVD HDi (vagy iHD) nevű interaktív technológiáját, amely többek között a menürendszer megjelenítéséért felelős. A szabvány mögött álló DVD Forum ennek hiányában nem adja áldását a lejátszó megjelenésére, így a készülék piacra dobása máris akadályokba ütközik.



A problémáról Kevin Collins, a Microsoft DVD Forumba delegált küldötte rántotta le a leplet, hozzátéve, hogy az LG a bemutató előtt nem tájékoztatta a szoftvercéget terveiről. Mindez meglepte őket, a rendezvényen pedig sajnálattal vették tudomásul a készülék hiányosságát. A BH100 ugyanis csak a konkurens Blu-ray BD-J névre keresztelt hasonló megoldását támogatja, így a HD DVD tartalmaknál kizárólag csak a filmek megtekintését teszi lehetővé, az interaktív menüt, valamint az extrákat nélkülöznünk kell.

A DVD Forum ebben a formában viszont nem fogadhatja el a termék megjelenését, sőt akár jogi ellenlépésekhez folyamodhat, mivel a HDi hiányában az LG nem állíthatja, hogy támogatja a HD DVD formátumot, illetve nem alkalmazhatja a szabvány logóját saját lejátszóin. Az még kérdéses, hogy a gyártó hogyan reagál a bejelentésre - visszatarthatják a megjelenést, amíg pótolják a hiányosságot, vagy mégis megkockáztathatják a debütálást, ez azonban a várható válasz ismeretében nem tűnik túl valószínűnek.

A HDi technológia már korábban is okot adott némi összezördülésre, akkor a Blu-ray Szövetség és a HP között. Ez utóbbi ugyanis arra kérte a szervezetet, hogy vegyék át a fejlettebb megoldást a konkurens tábortól, a nemleges választ követően viszont maga a gyártó jelentette be, hogy a rivális formátumot is támogatni fogja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások