Megjelent a WoW - Burning Crusade

Megjelent a WoW - Burning Crusade

2007. január 16. 01:38, Kedd
2005. február 11 és 2007. január 16. Két történelmi pillanat, legalábbis a fanatikus fantasy MMORPG rajongóknak.

Kicsit kevesebb, mint két évvel az eredeti World of Warcraft debütálása után a mai napon az addikt játékosok újra végrehajthatják a játék legelső küldetését, azaz a telepítőlemezek és a kulcs megszerzését. Idén talán kevesebb nyűggel jár majd, hiszen a Blizzard már reálisan fel tudja mérni az igényeket az alapjáték nyomán és nem szúrja ki warezoló kis országunk szemét ezer darabos kezdőkészlettel.

Ez a hét a kiegészítő megjelenésén túl egy másik jelentős mérföldkő is a WoW életében, hiszen az aktív játékosok száma elérte a 8 milliót, amiből a jenkik 2 milliót adnak, mi európaiak csupán 1,5 milliót, a kínaiak (beleértve a farmereket is) pedig épp az előző kettő összegét, azaz 3,5 milliót. Vágottszemű barátainknál viszont nemcsak előfizetésesen lehet játszani, hanem óradíjas konstrukció is létezik, ami az ő függő esetükben lehet, hogy a rosszabb megoldás. A maradék 1 millió biztosan egyéb ázsiai országokban, esetleg Ausztráliában oszlik el, nem hiszem, hogy Afrikában jelentős számú WoW-os lenne.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bármely időszakot figyelembe véve egyszerre több százezren vannak becsatlakozva a rendszerbe, és bármely pillanatban akár tízezres tömeg is ülhet türelmetlenül a gépe előtt, hogy a túlnépesedett szerverekre bejusson csúcsidőben. Érdekes kiszámolni, hogy mennyi pénzt hajt be havonta a Blizzard a játék előfizetési díjaival: amennyiben a 13 eurós díjjal és a képzeletbeli 250 forintos euróval kalkulálunk, akkor körülbelül 26 milliárd forint a sarc minden hónapban. Ebből biztosan finanszírozni lehet a költségeket, működtetést, a további fejlesztést, a sportkocsikat és a nyaralókat Malibun.

Az egyik publikus WoW adatbázis tanusága szerint jelenleg a játékban közel 34 ezer féle tárgy, majd 270 ezer NPC (nem játékos karakter) és körülbelül 5600 küldetés található. Bár ezek a számok csalókák lehetnek az automata rendszerek által készített adatbázisokban lévő duplikációk miatt, ennek ellenére a nagyságrend félelmetes. A hazai szcéna méreteiről pontos statisztika sajnos nincs, de biztos, hogy tízezres nagyságrendű, hiszen a magyar wow-hungary.com fórumában 8700 regisztrált tag van.

Szerkesztőségünk kíváncsi volt, hogy a premier mekkora tömegeket vonz, hiszen néhány bolt ez alkalomból éjféltől nyitvatart, így a harangszó után megindulhat a Capture the WoW játék. Képeinken ezeket a csodás pillanatokat örökítettük meg, illetve egy igazi raidnek is szemtanúi lehetnek az SG.hu olvasói a beillesztett videón. A Sárkánytűz könyvesbolt eladóitól a hétfő esti láz közben megtudtuk, hogy körülbelül 8-10 ezer darab érkezett hazánkba a kiegészítőből, bár ennél jóval több játékos van itthon.

Ugyan az éjféli premiert választó boltok számolhattak a tömeggel, mégsem kellett úgy félni, mint az ElectroWorld porszívója miatt, hiszen a készletek a kitartó éjszakázók számára mindenképp elegendőek lesz. Ezen az sem változtat, hogy a CD Galaxis üzlete előtt többszáz hordás és szövetséges várakozott, a bejáratnál állók már több, mint négy órája, este nyolctól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A sor a vége felé már majdnem kiért a Corvin áruházig, illetve a másik irányba, jó magyar szokás szerint egy alternatív sor képződött. A legjobban azok jártak, akik a legvégén beálltak középre az elsők mögé és a kapuk kinyitása után velük együtt betódultak. Kicsit hasonlított a szituáció egy AQ kapunyitásra, bár óriásszörnyek nélkül. Akik hátassal, vagyis autóval érkeztek, azok viszonylag nehezen találtak parkolóhelyet 2-3 utcányi körzetben.

Visszatérve magára a játékra, egyesek szerint a Burning Crusade nem lesz egy egetrengető durranás, hisz a játékmenet nem változik meg markánsan, bár a legtöbb játékos ezt nem is szeretné, tehát így jó. A WoW legyen egyszerű és gördülékeny, tele megújuló tartalmakkal, mondják sokan. A kiegészítő "csupán" 10 szintnyi fejlődést hoz az eddigi legmagasabbhoz képest, tehát végre újra fejlődhetnek a legmagasabb, 60. szintű karakterek is.

A legnagyobb különbség talán annyi lesz, hogy az eddigi maximum 40 fős úgynevezett raidek (csoportos küldetések) helyett 20-25-re csökken a max. limit, ami az eddig mesterségesen felfújt klánok helyett újra családias hangulatot teremthet sok helyen, hiszen egy 40 fős akcióhoz nem árt egy 100-200 fős klán (vagy minél kevesebb főből áll, annál fegyelmezettebnek és függőbbnek kell lenniük), hogy bármikor képesek legyenek nekivágni egy magas szintű instance-nak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A meglepőbb újdonságok között szerepel még a repülő hátas, ami az eddigi tömegközlekedéshez (griff, denevér stb.) hasonlóan működik majd, annyi különbséggel, hogy szabadon irányíthatóak lesznek. A fejlesztők közlése szerint ráadásul lesznek olyan helyek az új Outland kontinensen, ahová csak repülő hátassal lehet majd feljutni. Két új faj jelenik meg a játékban, végre a hordások kapnak szép fajt, a szövetségesek pedig csúnyát, de lényegében ez nem változtat majd semmit.

Annál inkább az, hogy az egy-egy eddig csak hordás/csak szövetséges kaszt, a sámán és a paladin a továbbiakban elérhető lesz az ellentétes oldalon is. Végre vége a kölcsönös fikázásnak a privilégiumok miatt. A mesterségek száma is bővül eggyel, mégpedig az ékszerkészítést lehet elsajátítani gyűrűk, nyakláncok és ékkövek készítésére, illetve a Diabloból ismert socketes tárgyak is bekerülnek a játékba, azaz egy fegyvert stb. visszavonhatatlanul felturbózhatunk ékkövekkel, megnövelve azok erejét.

A kiegészítő megjelenése valószínűleg nem fogja újabb nagyságrendekkel megnövelni az előfizetők számát, hiszen akik korábban nem csatlakoztak, azok biztosan elcsábultak a karácsonyi akcióban, amikortól már csupán az eredeti ár feléért, 6 ezerért lehet hozzájutni a játékhoz, viszont az elképzelhető, hogy egy ideje passzív játékost visszatérít a kíváncsiság Azeroth földjére. Ezzel a gondolattal kívánok mindenkinek sikeres kalandozást, jó lootot és szerető klánt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások