Európai fellépés a YouTube és a MySpace ellen

Európai fellépés a YouTube és a MySpace ellen

2007. január 17. 09:37, Szerda
Több mint egy tucat európai szerzői jogvédő társaság döntött úgy, hogy közösen lépnek a videoportálok, többek között a YouTube, a MySpace és a Dailymotion ellen.

A Bureau International de l'Edition Mecanique (BIEM) nevű, 42 nemzeti szerzői jogvédő egyesületet tömörítő szövetség adatai szerint a videoportálokról letölthető anyagok után nem fizetett licencdíjak több száz millió eurót tesznek ki. "Reméljük, hogy ezek a portálok felhagynak azzal a gyakorlattal, miszerint úgy kínálnak zenei videókat letöltésre hogy a licencdíjakat nem fizetik meg a jogtulajdonosoknak. Emellett félre kell tennünk az előítéleteket és egy új alapokon nyugvó együttműködést kell kialakítanunk" - hangsúlyozta Ronald Mooij, a BIEM főtitkára.

A szervezet jelenleg is vizsgálja, hogy egyes zeneszámokat hányszor hallgattak meg vagy töltöttek le a felhasználók a videoportálokról. Maurice Ravel Boleróját kétmillióan hallgatták meg a MySpace segítségével, DJ Tiesto műveit pedig eddig több mint 60 millióan hallották a honlapoknak köszönhetően.

Az európai szerzői jogi egyesületek január 23-án tartják szokásos éves ülésüket, amelyen részt vesz majd többek között a német Gema, a francia Sacem és a brit MCPS/PRS is. Az egyesületek képviselői itt döntenek arról, hogy terveznek-e bármilyen ellenlépést a videoportálokkal szemben. Azonban nem is a közös fellépés a kérdés, hanem annak mikéntje.

A YouTube, a MySpace, a Dailymotion és a többi oldal eddig mindenfajta európai licencfizetési felszólítást figyelmen kívül hagyott. Igaz, a YouTube nemrég több tízezer videót törölt a japán JASRAC szerzői jogvédő szervezet felszólítására. "Mi csak moderátorok vagyunk, nem vagyunk felelősek azokért tartalmakért, amelyeket a felhasználók az oldalainkon csereberélnek egymással" - nyilatkozta Benjamin Bejbaum, a Dailymotion vezetője. A MySpace illetékesei pedig azt közölték, hogy már most is tárgyalásokat folytatnak főleg a brit és a francia szerzői jogvédő szervezetekkel.

Mindenesetre a BIEM tervei a jövőre nézve nem kecsegtetik túl sok jóval az egyre népszerűbb videoportálokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások