Vizsgálják a HD DVD védelmének feltörését

Vizsgálják a HD DVD védelmének feltörését

2007. január 19. 15:08, Péntek
A másolásvédelmi technológiát kidolgozó szervezet jelezte, hogy már vizsgálják az egyedinek mondott megoldást, amely megkerüli a beépített akadályokat. A gyártók szerint hamarosan jönnek az olcsó lejátszók.

A több nagyobb gyártót és filmstúdiót is a soraiban tudó Advanced Access Content System (AACS) a héten jelezte, hogy megkezdték a korábban nyilvánosságra hozott módszer beható vizsgálatát. Igyekeztek leszögezni, hogy az eddigi információk alapján egyedi problémáról van szó, amely tehát nem sodorja veszélybe a technológiát, mindössze egyes esetekben teszi lehetővé a másolásvédelem megkerülését. A hiba javítását követően tehát visszaáll a régi rend és a kiadók számára szükséges biztonság.

Az AACS védelmét még az ünnepek alatt sikerült megkerülnie egy hackernek, a megoldás igazolása azonban éppen az időzítés miatt késett. Az elkövető állítása szerint bármely kiadvány esetében kijátszható a másolásvédelem, ezt azonban a szervezet most kétségbe vonja. Szerintük ugyanis kizárólag a sebezhetőnek bizonyult lejátszószoftveren keresztül sikerült eredményt elérni, a hiba kijavítása után ezt már nem lehet megismételni. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy pontosan melyik szoftver révén sikerült rábukkanni a megoldásra, de egyes híradásokban a WinDVD egy már korosnak titulált verziójával esett meg a dolog.



Tajvani gyártók eközben arról értekeznek, hogy a Toshiba 600 dolláros asztali HD DVD lejátszója után a második negyedévben megérkezhetnek a még olcsóbb belépő szintű megoldások. Ezek árai már akár 500 dollár alá csökkenhetnek, ami még inkább feltámasztja majd a keresletet, amit a gyártó cégek reményei szerint a teljes nagy felbontású, azaz 1920x1080-as megjelenítést támogató LCD és plazmatévék elterjedése is elősegít majd.

Mindehhez természetesen a gyártási költségek lefaragása is szükséges lesz, ezt azonban az érintettek szerint a második negyedévre, azaz a nyár elejére sikerül majd elérni. Kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e a Blu-ray elleni versenyfutásban, hiszen a konkurens formátum viszont nagyobb kapacitására épít.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások