Saját nyomozókat alkalmaz az eBay

Saját nyomozókat alkalmaz az eBay

2007. január 26. 21:54, Péntek
A körzetük nem az utca, hanem a világ legnagyobb online piactere. Járőrözéseiket sem a flaszteren végzik, hanem a számítógépeik előtt ülve. Ők az eBay új németországi nyomozócsoportjának tagjai.

A 100 fős egység feladata, hogy a nap 24 órájában és az év minden napján illegális tartalmú hirdetések és hamisítványok után kutasson. "Az egyik oldalon van egy második világháborús német horogkeresztes cikk 199 euróért. A hirdető egy nagy fotót is megjelentetett az anyagról. Érezhető, hogy szándékosan rossz helyesírással írta le az ajánlat szövegét. De mi ismerjük már a trükköket" - nyilatkozta Ralf N., az egyik nyomozó, aki azonnal törölte is a hirdetést, majd e-mailben figyelmeztette a hirdetőt.

A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a második ilyen esetnél törlik a felhasználói profilját, majd a harmadik esetnél végképp kitörlik az illetőt a rendszerből. A nyomozók feladata nemcsak az illegális tartalmú hirdetések, de a fegyver- és drogkereskedők ajánlatainak, a számítógépekről lopott adatokkal kereskedőknek a kiszűrése is. Persze a feladat nem egyszerű, a bűnözők egyre rafináltabbak, mindig új trükköket eszelnek ki. A hamis árucikkek között például már nem a ruhák számítanak a slágertermékeknek, hanem a lejárt szavatosságú vagy átcímkézett gyógyszerek, műszaki cikkek, játékok. Jelenleg az illegális gyógyszerkereskedelem jelenti a legnagyobb gondot.

A munka egy pillanatra sem áll meg, a szakemberek még a hétvégéken és az ünnepnapokon is szolgálatban vannak. Mindenkinek megvan a maga szakterülete, sokan más cégektől jöttek el, mert itt igényt tartottak a szakértelmükre. Egy 34 éves berlini kereskedő két évvel ezelőtt érkezett, korábban éveken át volt egy erotikus csomagküldő szolgálat munkatársa, így ismeri a rövidítéseket. Ennek nagy hasznát veszi, hiszen az eBayen tilos az erotikus segédeszközök vagy a használt fehérnemű árusítása. Ő pontosan tudja a trükköket és a rövidítéseket, amikkel az emberek a hirdetéseikben az ilyen termékeket jelölik.

Kollégája a média területén van otthon. Különösen az illegálisan másolt filmek és játékok világában ismeri ki jól magát. Szerinte sokan azt sem tudják, hogy éppen mit vásárolnak meg, van olyan szülő, akit a gyermekei kérnek meg egy játék vagy film megvételére. Azonban, ha a mű tiltólistán van, mindegy, hogy ki a vevő, az üzlet meghiúsul. A munka szélmalomharcnak tűnik, hiszen csak Németországban az eBaynek több mint 20 millió regisztrált tagja van. Ezzel szemben a 100 nyomozó rossz viccnek tűnhet. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy minden másodpercben eladnak egy ruhát, minden 90 másodpercben gazdára talál egy kávéfőző, kétpercenként gazdát cserél egy notebook, hárompercenként pedig egy autó.

Ennek ellenére Oliver Weyergraf, az eBay németországi biztonsági főnöke szerint csak a hirdetések egy százalékával van probléma. Mindez 9 millió ajánlatnál is körülbelül 9000 esetet jelent. Ez még mindig óriási szám, igaz sokat segít a szűrőrendszer, ami megtalálja a nem megfelelő hirdetések egy részét. "Amennyiben például valaki mindig kis értékű dolgokat árult, majd hirtelen el kezd több nagy értékű notebookot eladásra kínálni, azonnal gyanús lesz és közelebbről megvizsgáljuk az illetőt" - tette hozzá Oliver Weyergraf.

Az eBay biztonsági rendszerének lelke a kaliforniai San Joséban található. Innen irányítja Rob Chesnut, az eBay biztonsági főnöke a teljes műveletet. A nyomozók együttműködnek a különböző szervezetekkel és a nagyobb cégekkel is. Jelenleg világszerte 17 000 márkanév-tulajdonos vesz részt az eBay programjában, amelynek célja a hamis termékek kiszűrése.

Sok cég úgy segíti a nyomozók harcát, hogy a képviselőik maguk csinálnak próbavásárlásokat vagy megbíznak külső szakembereket. Így tett például nemrég az Adidas, de a hamis termékek komoly problémát jelentenek a Rolexnek is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások