Véres gyémánt - 5 Oscarra jelölt remek

Véres gyémánt - 5 Oscarra jelölt remek

2007. február 1. 08:03, Csütörtök
A Véres gyémántra könnyű szívvel lehetne rámondani, hogy az év egyik legjobb akciófilmje, de nem az. Az 5 Oscarra is jelölt alkotás inkább háborús film, de tényleg nagyon jó.

Leonardo DiCaprio ritkán téved. Ha szerepel egy filmben, akkor szinte biztos, hogy a szerepet jól választotta ki, mert ehhez nagyon ért. Sokan (köztük mi is) csak egy csillogó lufinak tartották az Aviátort, de DiCaprio alakítása minden pénzt megért. Hasonló volt a helyzet a korábbi filmjeivel is (Gilbert Grape, Egy kosaras naplója vagy a Teljes napfogyatkozás). A filmek minősége elismertségük ellenére ugyan hullámzott, de a sokak által kevésbé kedvelt Leonardo nagyokat alakított.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Még mielőtt teljesen tinilányba mennénk át, azért megnyugtatok mindenkit, hogy: Egy. DiCaprio még mindig túlságosan kisfiús ahhoz, hogy teljesen komoly kalandor vagy akciósztár váljon belőle. Kettő: hiába volt nagyon jó, a másik Oscarra jelölt színész, Djimon Honsou még őt is lepipálta erőteljes játékával.

A Véres gyémánt ahhoz képest, hogy ennyi elismerést kapott és a surranópályán még az Amerikai Filmakadémia tagjainak szívét is meghódította, mindenféle csinnadratta nélkül került mozikba. Naná, hiszen nem biztos, hogy sokakat izgatott egy a polgárháborúk, forradalmak és felkelések által tizedelt Afrika szívében játszó háborús film, amely minden külső álca ellenére valójában egy road movie, egy fizikai és szellemi utazás. A főszereplő Solomon családját forradalmárok elrabolják és ahelyett, hogy őt is lemészárolnák, gyémántot keresni viszik. Munkája során Solomon egy brutális méretű gyémántra lel, melyet elás, majd később összefut egy kiégett gyémántcsempésszel, aki javasolja neki, hogy ugyan, kutassák már fel azt a ménkű nagy követ és cserébe segít megtalálni a családját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történet nem egy nagy eresztés, hasonlót már láttunk moziban, viszont a körítés mindenféleképpen felér egy gyomrossal. Nem mintha sosem láttunk volt esztelen öldöklést a filmvásznon és zombiszerű gyerekkatonákat, de az ilyesmi mindig elgondolkodtatja az embert - most sincs ez másképp. Az meg hogy emberek ezreinek halálán jólszituált öltönyösök gazdagodnak, hogy a szegény országok háborúi ugyancsak piszkos anyagi érdekeket szolgálnak megint nem újdonság, olykor demagógiának is hathat, mégis jó, ha újra meg újra emlékeztetik erre az embert.

Még belegondolni is szörnyű, hogy a kiskirályok uralta afrikai országokban milyen élet vár egy gyerekre. Szerencsére Edward Zwick jó amerikai rendező, és ezért a szánkba is rágja ezt erősen - valamiért ezzel nincs is semmi gond, mert mindamellett, hogy fogyasztható filmet készített, még minden percben el is gondolkoztatja az embert. Ebben persze partnerei a karakterek, hiszen egy gyémántcsempész, egy amerikai újságíró, egy százados és egy gyermekeit kereső, az eseményekbe akaratán kívül belecsöppent apa épp elég, hogy rávilágítson ezekre a problémákra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A főszereplő színészek, mint feljebb már volt róla szó, remekül teljesítenek. A mellékkarakterek, élükön Jennifer Connelly-vel ugyan kissé szürkék, de rá se rántsunk, mert a főhősök a majd 2 és fél órás filmet könnyedén elviszik a hátukon. Pörgő akciók, gyönyörű tájak, elgondolkoztató szituációk és egy sokkoló látlelet arról az Afrikáról, mely nem található meg a Neckermann katalógusaiban. Azt hiszem az ilyen filmekre szokták mondani, hogy nem kell leadni az agyunkat a mozi bejáratánál, hiszen tartalmasan is el lehet múlatni a filmnézésre szánt pár órát. Kemény film a Véres gyémánt és mindenféleképpen 2006. legjobbjai között a helye.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Véres gyémánt (Blood Diamond)
feliratos amerikai kalandfilm, 143 perc, 2006

Rendező: Edward Zwick
Zeneszerző: James Newton Howard
Operatőr: Eduardo Serra
Producer: Gillian Gorfil, Marshall Herskovitz, Graham King, Darrell Roodt, Paula Weinstein, Edward Zwick
Vágó: Steven Rosenblum

Leonardo DiCaprio (Danny Archer)
Djimon Hounsou (Solomon Vandy)
Jennifer Connelly (Maddy Bowen)
Michael Sheen (Simmons)
Arnold Vosloo
Jimi Mistry (Nabil)
Stephen Collins (Walker)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások