Tilosak az online házkutatások Németországban

Tilosak az online házkutatások Németországban

2007. február 5. 21:16, Hétfő
Hivatalossá vált, hogy egyelőre nem kell a német lakosoknak online házkutatásoktól tartaniuk. A Német Legfelsőbb Bíróság ugyanis jogerős ítéletében mondta ki, hogy az ilyen akciók törvénytelenek.

A testület már korábban is így döntött, azonban a német állam akkor még fellebbezett a határozat ellen. A bíróság az StB 18/06 számú jogerős ítéletével helybenhagyta az Ulrich Hebenstreit nevéhez fűződő elsőfokú döntést. Mint ismeretes, az ötlet Svájcban merült fel először tavaly októberben és a német vezetők is be akarták vezetni. A szövetségi főügyészi hivatal engedélyt kért a módszer alkalmazására egy feltételezett terrorcsoporttal szemben, arra a logikára alapozva, hogy telefonok lehallgatása és más elektronikus lehallgató technikák törvényesek.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a jelenlegi német jogszabályok kizárólag nyílt információszerzést és házkutatást tesznek lehetővé, rejtett házkutatásokat nem. Ráadásul ezeknél az eseteknél nincsenek jelen hivatalos hatósági tanúk és az érintett gyanúsítottak sem, ezáltal sérül a 102 paragrafus által rögzített eljárási rend. Ezenkívül komoly kritika érte a bíróság részéről azt a megoldást is, hogy a számítógépeket feltörve, a védelmi szoftvereket kicselezve vagy kikapcsolva jutnak hozzá a nyomozók az adatokhoz.

Az online házkutatás egy időre most biztosan lekerül a napirendről Németországban. Mindazonáltal a hatóságoknak továbbra is joga lesz személyes házkutatás során bizonyítékul lefoglalni a számítógépek merevlemezét. Érdekesség egyébként, hogy Északrajna-Vesztfáliában néhány hete már hatályban van az a jogszabály, ami szerint törvényesek az online házkutatások, azonban e törvény ellen már alkotmányossági óvást nyújtottak be. Becslések szerint egyébként maga a német rendőrség, illetve a titkosszolgálatok által az információszerzésre használt eszköz kifejlesztése nem kerül többe 200 000 eurónál.

Wolfgang Schauble szövetségi belügyminiszter felháborodva fogadta a jogerős ítéletet és kijelentette: mindenképpen elkészítik és előterjesztik majd azt a jogszabályt, ami lehetővé fogja tenni az online házkutatások végrehajtását. A politikus bizakodhat, hiszen több szövetségi tartomány is támogatja elképzelését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások