Heteken belül elrajtol az OLPC olcsó laptopja

Heteken belül elrajtol az OLPC olcsó laptopja

2007. február 13. 10:09, Kedd
A fejlődő országok oktatásának fejlesztését és informatikai felzárkózását célul kitűző program első 2500 laptopját még a hónap vége előtt leszállítják, a sorozatgyártás beindítása júliusban várható.

A Reuters összeállításából kiderül, hogy végre elrajtol a sokak által várt olcsó laptop, amely elsősorban alacsony árával hivatott meghódítani a szegényebb országok fiatal és kevésbé fiatal lakosainak szívét. A zöld-fehér színösszeállításban érkező masina beépített kamerával , vezetéknélküli kapcsolattal és Linux csomaggal érkezik, kifejezetten a távoli, infrastrukturálisan elmaradott vidékek igényeihez és körülményeihez szabva. Az első sorozat mintegy 2500 példányból áll, ez egyfajta utolsó gyorsteszt a nagyüzem beindítása előtt.


A projekt illetékesei szerint a sorozatgyártás júliusban indulhat be, ekkor nagyjából 5 millió darabot gyártanak majd le az olcsó laptopból, amely idővel a fejlett országokban is elérhető lesz bizonyos feltételekkel. Az ár 150 dollárról indul, ami éppen másfélszerese a kezdetben megcélzott összegnek, ám a várakozások szerint ez utóbbit már jövőre elérhetik, amikor is átlépik az 50 milliós határt az XO-jelzésű sorozat készülékeivel. 2010-re ez még tovább eshet, addigra pedig már több mint 150 millióval számolnak a tervekben, az OLPC tehát az ár folyamatos csökkentését szeretné elérni.

Az első példányokból Brazília, Uruguay, Líbia, Ruanda, Pakisztán és és Thaiföld kap, a jelöltek között szerepel még Etiópia is. Amint arról korábban beszámoltunk, a kurbli végül nem kapott helyet a végső változaton, a szükséges áramot ehelyett egy húzókarral állíthatjuk elő, ennek 1 percen át történő használata 10 percre elegendő áramot generál. A kijelző erős napfényben fekete-fehér üzemmódra vált, amely az olvasást hivatott megkönnyíteni. A technikai részletekről az OLPC oldalán olvashatunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások