Teljeskörű törés a HD-tartalmakhoz

Teljeskörű törés a HD-tartalmakhoz

2007. február 15. 09:32, Csütörtök
Az elsőként felbukkanó félmegoldás után egy hackernek mind a HD DVD, mind pedig a Blu-ray másolásvédelmét sikerült megkerülnie, lehetővé téve bármely tartalom szabad lejátszását és másolását.

A Doom9 fórum egyik látogatója, a magát Arnezami néven regisztráló hacker a jelek szerint elkészítette a végleges megoldást a két rivális formátum védelmének megkerülésére. A megoldás az AACS másolásvédelem által felhasznált, a lejátszókat és lemezeket egyedi azonosítóval megkülönböztető kulcsok visszafejtésén alapul és lehetővé teszi a módszer alkalmazását bármely egyéb kiadvány esetében, mindenfajta korlátozástól mentesen.

A korábban ismertetett trükk egy lejátszószoftver hiányosságát használta ki, megszerezve a lemez egyedi azonosítóját (Volume Unique Key, VUK). Ennek birtokában ugyan lemásolhatták az adott kiadványt, ám ezzel még nem nyílt mód az egyéb tartalmak védelmének feltörésére. A sikeres törést az AACS-t felügyelő szervezet is elismerte, ám véleményük szerint a veszély jelentősége elhanyagolható, mivel a módszer könnyedén kiszűrhető. Most azonban változott a felállás, hiszen mindkét formátumnál alkalmazható univerzális megoldásról van szó.

Igaz, egyelőre még csak az a lehetőség tárult fel, hogy megjelenjenek ilyen és hasonló szoftverek, tehát a széleskörű alkalmazás még odébb van. A kiadók azonban még most is kivédhetik az eljárást, feltéve, hogy időben reagálnak, és módosítják a jövőben megjelenő kiadványok kulcsait, illetve letiltják a visszafejtett azonosítókat tartalmazó példányokat. A nagy kérdés, hogy mindezt mennyi idő alatt tudják végrehajtani, bár az a kalózok szemszögéből mindenképpen jó jelnek számít, hogy még a terjeszkedés felgyorsulása előtt sikerült ráakadni egy univerzális megoldásra.

A részletekről - az egyes kulcsok visszafejtéséről, valamint a további lépésekről - a fenti linken, illetve itt olvashatunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások