Olcsó Blu-Ray lejátszót dob piacra a Sony

Olcsó Blu-Ray lejátszót dob piacra a Sony

2007. február 27. 15:08, Kedd
Ez év közepén tervezi piacra dobni a Sony a mostaniaknál lényegesen olcsóbb Blu-Ray lejátszóját. A cég célja a Toshiba HD DVD formátumának kiszorítása.

A BDP-S300 típusú készülék ára 600 dollár körül lesz, ami 400 dollárral kevesebb mint a Sony BDP-S1, miközben a cég állítása szerint minőségi funkciókkal ellátott készülékről van szó. A készüléken lesz 1080P kimenet, ami a HD alatti legjobb minőségű videüszabvány, és ami eddig csak a legdrágább készülékekben volt megtalálható. Sok új televízió már ismeri ezt a szabványt. A BDP-S300 képes lesz rosszabb minőségű videóanyagokat is felkonvertálni és 1080P formátumban lejátszani 24 kép/másodperc minőségben.

A készülék továbbá képes zenei CD-k lejátszására, van rajta PCM digitális kimenet, Dolby Digital Plus dekódolás, és ismer egy sor optikai lemezformátumot, beleértve a kamkordereknél használatos AVCHD-t.


Az új lejátszó komoly ellenfele lesz a Toshiba HD DVD formátumának. Jelenleg a legolcsóbb Toshiba HD DVD lejátszó 499 dollárba kerül, de nincs rajta 1080P kimenet - a HD-XA2 típusú gépen van, de azért már 999 dollárt kell fizetni. A Toshiba januárban azt ígérte, hogy tavasszal megjelenik a HD-A20 1080P kimenettel körülbelül 600 dollár vételárért.

A Blu-ray és HD DVD szabványokat alkalmazó első készülékek ugyan már régóta kaphatók, de a piac eddig mérsékelten reagált rájuk. Ennek oka részben a magas ár, de legfőképpen a két formátum közötti eldöntetlen harc, mivel a legtöbb vásárló nem szeretne több száz dollárt elkölteni egy olyan készülékre, amely pár év múlva elavulttá válhat. Alternatívaként az Egyesült államokban egyébként már kapható a LG GH100 lejátszó, amelynek vételára 1199 dollár, tehát elég magas, de megoldást kínál a problémára: mindkét formátummal kompatibilis.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások